Hasemania nana – Koperzalm

Het koperzalmpje is een ideale scholenvis voor vrijwel elk gezelschapsaquarium. Door de geringe lengte heeft Hasemania nana geen groot aquarium nodig, en dankzij de vreedzame aard van de Koperzalm kan hij makkelijk gecombineerd worden met andere vissen.

Wetenschappelijke naam: Hasemania nana
Nederlandse naam: Koperzalm
Familie: Characidae (karperzalmen)
Herkomst: Brazilië
 

Alles over aquariumvissen vind je op Aquariumfans.nl

 

Lengte

Hasemania nana wordt ongeveer vijf centimeter groot.

Geslachtsonderscheid

Dit is niet eenvoudig te zien. Over het algemeen zijn de mannetjes wat slanker dan de vrouwtjes, ook zijn ze vaak intenser van kleur dan de vrouwtjes.

Huisvesting

Zoals in de inleiding al werd vermeld hebben Koperzalmen geen groot aquarium nodig. Het zijn wel redelijk fanatieke zwemmers, houdt ze daarom in een aquarium van minimaal 60 centimeter breed. Door de zwemlust van Hasemania nana is het van belang dat er genoeg open zwemruimte is in de middelste waterlaag van het aquarium. Richt het aquarium verder in met liefst felgroene planten waartussen ze kunnen schuilen. Drijfplanten worden zeer op prijs gesteld. Zorg voor een donkere bodem zodat de koperkleur waardoor deze aquariumvis zijn bijnaam kreeg, mooier uitkomt. Wat stroming in het water wordt op prijs gesteld.

Karakter

Hasemania nana is vreedzaam te noemen, je zult ze soms wel achter andere vissen aan zien jagen, maar echt aanvallen doen ze niet. Ze zijn daarom prima te combineren met andere vreedzame vissen. Koperzalmen zijn echte scholenvissen, pas in een flinke school voelen ze zich echt goed op hun gemak. Houdt ze daarom met minimaal zes exemplaren. Indien de school kleiner is kunnen ze soms eindeloos achter elkaar aanjagen. Voor de gemoedsrust van Hasemania nana is het dan ook verstandig om een flinke school te houden.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 22-28
  • Ph: 6,5-7,5
  • GH: 8-12

Voeding

Koperzalmen zijn alleseters en eten zowel droog,- diepvries- als levend voer.

Kweek

Noodzakelijk voor de kweek zijn een goed kweekkoppel en juiste waterwaardes. Het water moet zeer zacht zijn, en wat zuur. Een GH van 3-4 en een Ph van 5,5 zijn ideaal. De kweekbak moet worden ingericht met veel fijnbladige planten, hier kunnen de eitjes in worden afgezet. Voer langzaam de temperatuur wat op en vang de ouderdieren uit na het afzetten van de eieren of gebruik een legrooster.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.