Gyrinocheilus aymonieri – Siamese algeneter

Gyrinocheilus aymonieri wordt onder zijn Nederlandse naam vaak verward met deSiamese Algeneter, de Crossocheilus siamensis. Deze vis wordt ongeveer net zo groot en stelt vrijwel dezelfde eisen aan de waterkwaliteit. Ook qua karakter lijken deze vissen op elkaar, dus vreemd is deze verwarring niet.

Wetenschappelijke naam: Gyrinocheilus aymonieri
Nederlandse naam: Siamese algeneter, Indische algeneter
Familie: Gyrinocheilidae (algeneters)
Herkomst: India en Thailand
 

 

Lengte

Gyrinocheilus aymonieri kan in het wild een lengte van 27 centimeter bereiken. In het aquarium blijven ze veel kleiner, tot 15 centimeter. Mijn eigen Gyrinocheilus aymonieri is ongeveer 10 centimeter lang.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is niet eenvoudig vast te stellen. Het vrouwtje van Gyrinocheilus aymonieri is groter dan het mannetje en is ook wat dikker. Het mannetje heeft vaak meer uitstulpingen op de kop dan het vrouwtje.

Huisvesting

Het moge duidelijk zijn dat Gyrinocheilus aymonieri een ruim aquarium nodig heeft, minimaal 120cm lang. Zorg voor veel planten en andere schuilmogelijkheden (kienhout, stenen…). Qua bodem voldoet een zandbodem of een bodem van fijn grind (1-3 mm), liefst met een donkere kleur. Gebruik voor de schuilmogelijkheden het liefst kienhout, omdat hier vaak alg op groeit. Algen staan op het menu van de Siamese algeneter.

Karakter

Jonge Gyrinocheilus aymonieri zijn vreedzaam en dus geschikt voor een gezelschapsaquarium. Wanneer ze wat ouder zijn (vanaf een centimeter of 10) kunnen ze territoriaal worden en kunnen ze andere vissen aanvallen. Houdt de Siamese algeneter solitair. Mijn eigen volwassen Gyrinocheilus aymonieri houdt ik solitair, dit levert geen problemen op de met andere aquariumbewoners, ook niet nu hij volwassen is.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 25-28°C
  • Ph: 7-7,5
  • GH: 8-12

Voeding

Gyrinocheilus aymonieri is voornamelijk herbivoor. Algen zijn favoriet, bijvoeren kan met geblancheerde groente (sla, spinazie en waterkers). Plantaardige voedertabletten zijn ook zeer geschikt voor de Siamese algeneter. Voedselresten en levend voer worden gegeten.

Kweek

Tot nog toe is het niet gelukt Gyrinocheilus aymonieri in het aquarium na te kweken.
Van deze soort is de nagekweekte albino-variant ook heel bekend, deze wordt regelmatig aangeboden in aquariumwinkels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.