Kryptopterus bicirrhis – Indische Glasmeerval

Ondanks dat deze vis kleurloos is, is hij toch een echte blikvanger in het aquarium. De Glasmeerval is namelijk door een gebrek aan pigment geheel doorzichtig, waardoor je duidelijk de ruggengraat van deze meerval ziet zitten.

Wetenschappelijke naam: Kryptopterus bicirrhis
Nederlandse naam: Indische Glasmeerval
Familie: Siluridae (echte meervallen)
Herkomst: Zuidoost-Azië, met name in Indonesië, Sumatra, Thailand en Maleisië.
 

Alles over aquariumvissen vind je op Aquariumfans.nl

 

Lengte

Tot ongeveer 10 centimeter in het aquarium. In het wild wordt de Indische Glasmeerval groter, tot ca 15 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Kryptopterus bicirrhis - Indische Glasmeerval

Onbekend. Men denkt echter dat de mannetjes kleiner en slanker zijn dan de vrouwtjes, net als bij veel andere aquariumvissen het geval is.

Het aquarium

De Indische Glasmeerval heeft een aquarium nodig met een minimale lengte van 1 meter. Schuilplaatsen in de vorm van flinke beplanting, stukken kienhout en wat stroming in het water stellen deze vissen zeer op prijs. Je zult merken dat Kryptopterus biccirhis graag tegen de stroming in zwemt. Zorg ook voor een soort overkapping, bijvoorbeeld door het gebruik van overhangende planten of drijfplanten, de vissen houden ervan om in schoolverband hieronder te ‘staan.’ Daarnaast is het belangrijk om veel open zwemruimte te creëren.

Karakter

Kryptopterus biccirhis is een vredelievende  vis die in schoolverband gehouden moet worden. Houdt Glasmeervallen met minimaal vijf exemplaren, maar in een grotere school voelen ze zich duidelijk beter. Net als bij andere scholenvissen geldt dat hoe groter de school, hoe mooier het effect. Zeker daar Kryptopterus biccirhis meestal in dezelfde houding zwemt. Houdt ze in geen geval met agressieve vissen. Ze houden zich voornamelijk op in de middelste waterlaag.

Waterwaardes

Temperatuur: 23-26. Het water dient schoon en helder te zijn.

Voeding

De Indische Glasmeerval is gek op levend voer, vooral op watervlooien. Je stelt deze meerval echter ook tevreden met droog- en diepvriesvoer.

Kweek

Het voortplanten van de Indische Glasmeerval in aquaria is vrijwel onmogelijk en er is nog zeer weinig over bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.