Pterophyllum scalare – Maanvis

Wetenschappelijke Naam Pterophyllum scalare
Nederlandse Naam Maanvis
Familie Cichlidae
Herkomst Amazonegebied

Er worden 3 soorten maanvissen onderscheiden:

  • Pterophyllum altum – hoge maanvis (35cm hoog)
    Pterophyllum scalare – gewone maanvis
    Pterophyllum scalare – kweekmaanvis (onderscheid zich van de gewone maanvis door minder verlengde borstvinnen)

Zoals de naam al aangeeft, wordt de “gewone” maanvis het meest verkocht. Daarom gaat dit artikel over de Pterophyllum scalare.
 

Alles over maanvissen en veel meer vind je op Aquariumfans.nl

 

De naam Maanvis

De naam ‘maanvissen’ is ontstaan dankzij de bijzondere vorm van deze vis. Het lijf is geheel samengedrukt, net als bij de Discusvis. Het samengedrukte lijf heeft een ronde ‘maan’vorm. Ook de wetenschappelijke familienaam, Pterophyllum, is op deze manier ontstaan. Pterophyllum is een samenvoeging van de Griekse woorden [I]pteron[/I] (vin, vleugel, zeil) en [I]phyllum[/I] (blad.) Doordat het lichaam zo is samengedrukt, spreekt het voor zich dat de organen zich niet op de normale manier hebben verdeeld. Bij Maanvissen bevinden de organen zich dan ook tot in het staartgedeelte. Dit geldt vooral voor de zwemblaas. De anus en de geslachtsorganen zijn juist meer naar voren geplaatst dan bij normaal gevormde vissen, de geslachtsklieren lopen bijna verticaal.

Dankzij het maanvormige lijf is de Maanvis zeer wendbaar. Het nadeel is dat in woelig water de vis sneller wordt meegesleurd. Er wordt aangenomen dat de Pterophyllum scalare zichzelf zeer goed kan beschermen, dankzij de strepen op het lijf. De lange, verticale strepen maken de contouren van het lichaam minder goed zichtbaar. De eerste streep loopt bij de Maanvis altijd door het oog, waardoor ook deze minder goed zichtbaar wordt.

Lengte

Tot ca. 20 cm hoog.

Geslachtsonderscheid

Pterophyllum altum - Maanvis

Zeer lastig te zien, soms is het mannetje wat intenser van kleur maar dit geeft geen uitsluitsel. Alleen tijdens de paring, dan heeft het vrouwtje een geslachtspapil (net voor de anaalvin)

Huisvesting

Houdt maanvissen in aquaria die minimaal 50cm hoog zijn, een geschikte lengte is minimaal 120cm. Zorg voor voldoende (hoge) beplanting, drijfbeplanting en andere schuilmogelijkheden (bijvoorbeeld in de vorm van kienhout) Maanvissen hebben een speciale voorkeur voor Vallisneria. Je zult zien dat je maanvissen vaak tussen de planten “staan.” Breng het liefst een donkere bodem aan, dit laat de kleuren van de vissen beter uitkomen.

Karakter

Redelijk vreedzame vis die in een school gehouden moet worden. Houdt minimaal 6 exemplaren. Houdt ze niet met barbelen of heel kleine vissen (minimaal 5cm). Barbelen zullen aan de sprieten van de maanvissen gaan knabbelen, en kleine vissen (bijvoorbeeld neons of kardinalen) zullen je manen als aanvullig op de maaltijd zien. De maanvis is zeer rustig en zwemt geen grote afstanden, ze hebben een voorkeur voor de middelste waterlaag.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 24-28 °C
  • Ph: 6-7
  • GH: 4-12

Voeding

Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. Zorg voor voldoende afwisseling in het menu om je vissen in optimale conditie te houden.

Kweek

Vrij eenvoudig mits je een goed kweekstel hebt. De eieren worden afgezet op vaak brede bladeren en bewaakt door beide ouders. Beschimmelde eitjes worden verwijderd en af en toe worden de eieren bewaaierd. De jongen worden na hun geboorte beschermd door de ouders. Een ideale kweekbak bevat Vallisneria en verticaal neergezette leisteen. De ouders zullen eerst de afzetplaats oppoetsen, waarna de eieren worden gelegd. Na het uitkomen teren de jongen op een dooierzak, als deze leg is, begin dan te voeren met artemia. Later kun je ze ook watervlooien en cyclops geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.