Xiphophorus maculatus – Platy

De Platy is al jaren een populaire aquariumvis. Platy’s zijn namelijk makkelijk te houden, gaan goed samen met veel aquariumvissen én ze planten zich snel voort. In onderstaand artikel vind je meer informatie over hoe je de Platy of Xiphophorus maculatus moet verzorgen.

Wetenschappelijke Naam: Xiphophorus maculatus
Nederlandse Naam: Platy of Plaatje
Familie: Poecilidae Levendbarende tandkarpers])
Herkomst: Midden-Amerika (Mexico, Guatemala, Honduras)

Omdat de Platy zo makkelijk te kweken is, zijn er inmiddels talloze variëteiten ontstaan, zoals de hoogvin platy, platy’s met een zwaard, dalmatiër platy…

Met een goede verzorging worden Platy’s drie tot vier jaar oud.
 

Alles over guppies en veel meer vind je op Aquariumfans.nl

 

Lengte

Een vrouwtjes Platy wordt ongeveer zes centimeter lang. Het mannetje blijft iets kleiner, tot zo’n vijf centimeter.

Geslachtsonderscheid

Het mannetje is te herkennen aan zijn geslachtsorgaan, het gonopodium. Daarnaast worden de Platy vrouwtjes groter en dikker dan de mannetjes.

Huisvesting

Een standaard aquarium van  60cm voldoet prima voor de weinig eisende stellende Platy. Het is dan ook een zeer geschikte beginnersvis. Ook qua inrichting stelt de Platy geen hoge eisen. Een donkere bodem en wat beplanting is voldoende. Platy’s zwemmen vooral in de middelste waterlaag dus zorg ook voor wat hogere beplanting.

Karakter

De Platy is een zeer vreedzaam en actief visje dat geschikt is voor het gezelschapsaquarium. De Platy is in tientallen kleurvariaties te koop. Van geel, oranje, rood en zwart tot wit. Houdt meer vrouwtjes dan mannetjes (de beste verhouding is drie vrouwtjes op een mannetje) dit in verband met de constante toenaderingspogingen van het mannetje. Xiphophorus maculatus staat erom bekend een goede algeneter te zijn.

Waterkwaliteit

Temperatuur: 18-25°C
Ph: 7,5-8
GH: 16-20

Voeding

De Platy is een echte alleseter, en eet zowel droogvoer, diepvriesvoer, levend voer en algen. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen qua voeding.

Kweek

Platy’s kweken is vrij eenvoudig. De Platy is een eierlevendbarende met een draagtijd van ca. 24 tot 30 dagen. Tijdens de zwangerschap krijgt de vrouwtjes Platy een donkere vlek op haar achterlichaam. Er kunnen per worp tot wel honderd jonge visjes gebaard worden, maar gemiddeld baren ze zo’n twintig tot veertig baby’s. Zorg voor genoeg schuilmogelijkheden voor de jonge visjes, omdat ze anders worden opgegeten door andere vissen, ook door hun ouders! Eventueel kun je de jongen ook uitvoeren en opkweken in een aparte kweekbak. Je kunt de jongen voeren met droogvoer (fijngewreven) of met voedsel voor eierlevendbarenden (bijvoorbeeld Liquifry) Pas na ongeveer een jaar zijn de vissen geheel volgroeid, maar al na een maand of 3-4 kunnen ze zichzelf voortplanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.