Trichogaster leeri – Diamantgoerami

Wetenschappelijke naam: Trichogaster leeri
Nederlandse naam: Diamantgoerami
Herkomst: Zuidoost Azië
Familie: Anabantidae (Labyrintvissen)
Lengte: 10 tot 12 centimeter
Maximale leeftijd: 10 jaar
 

Alles over Goerami (gourami) labyrintvissen en veel meer vind je op Aquariumfans.nl

 

Het uiterlijk van het mannetje

Diamantgoerami (Trichogaster leeri) mannetje

Het mannetje ziet er schitterend uit met zijn gespikkelde huid, rode buik en wat verlengde vinnen. Op de foto zie je het mannetje van Trichogaster leeri.

Het uiterlijk van het vrouwtje

Het vrouwtje ziet er hetzelfde uit als het mannetje, maar zij blijft iets kleiner. Ook zijn haar vinnen minder sterk verlengd.

De inrichting van het aquarium

De Diamantgoerami is een grote vis, maar hij zwemt niet erg veel. Aangeraden wordt om ze te houden in een bak van minimaal 1.20 meter. Zelf heb ik ze echter in een meterbak gehouden en dat is altijd prima gegaan.

Aan de inrichting stellen deze vissen weinig eisen. Zorg voor wat drijfplanten en creëer met hoge planten schuilplaatsen voor het vrouwtje. Het is wel van groot belang dat het aquarium een dekruit heeft, anders kunnen door te grote temperatuurverschillen je vissen ziek worden.

Het water

Over het algemeen voldoet de kwaliteit van het Nederlandse kraanwater prima voor de Trichogaster leeri. Een vrij hoge PH, tussen 7 en 7,5 met een temperatuur tussen de 24 en 28°C voldoet prima.Het water mag vrij hard zijn, met een GH tussen 12 en 16. In een wat lagere GH doen ze het echter ook prima.

Gedrag

Hoewel de Diamantgoerami behoorlijk territoriaal kan zijn, valt zijn gedrag over het algemeen best mee. Je kunt deze goerami dan ook gemakkelijk combineren. Je zal deze vis meestal in de bovenste waterlaag zien zwemmen.

Geschikte medebewoners

Het is niet aan te raden om de soort met andere goerami-soorten te houden, dit kan wel als je een groot aquarium hebt. Houdt goerami’s ook nooit met barbelen. Een combinatie zou kunnen zijn:

  • Boven: Trichogaster leeri
  • Midden: vreedzame scholenvis, bijvoorbeeld Paracheirodon axelrodi
  • Onder: vreedzame, kleine cichlide, bijvoorbeeld Apistogramma ramirezi

Voeding

De Trichogaster leeri eet zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer.

Voortplanting

Net als andere Labyrintvissen bouwt de Diamantgoerami een schuimnest. Dit wordt gedaan door het mannetje. Het is aan te raden om een aparte kweekbak in te richten. Zorg ervoor dat het water laag staat, op ongeveer 15 centimeter. De kweekbak richt je in met fijnbladige planten en wat drijfplanten. Breng de vissen over naar de kweekbak en verhoog de temperatuur naar 28°C. Het mannetje bouwt een schuimnest en verleidt het vrouwtje. Na het afzetten van de eieren spuugt het mannetje deze in het schuimnest. Verwijder nu het vrouwtje uit de kweekbak. Het mannetje zorgt nu verder voor het nest tot de eieren uitkomen. Dit gebeurt meestal na een dag. Twee dagen later gaan de jongen vrij zwemmen. Haal nu het mannetje uit de kweekbak en voer de jongen met vloeibaar voedsel. Na ongeveer drie weken kun je met groter voedsel gaan voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.