Voeding voor aquariumvissen

In dit gedeelte vind je informatie over de voeding van aquariumvissen. Welke vis heeft wat voor voer nodig, en wat is er allemaal voor voer op de markt?
 

Alles over aquariumvissen vind je op Aquariumfans.nl

 

Waarom is goede voeding belangrijk?

Simpel, bij vissen werkt het net als bij mensen. Als jij niet gezond en gevarieerd eet, voel je je niet fit. Vissen dus ook niet. Denk echter niet dat je met alleen een goede voeding ziektes kunt voorkomen!

Net als wij hebben vissen verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Het menu moet bestaan uit eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, mineralen en vitamines. Maar ook hier moet je even opletten. Voor vissen zijn eiwitten die afkomstig zijn van bijvoorbeeld vissen en schaaldieren, gezonder dan eiwitten uit bijvoorbeeld kip. De eiwitten moeten zo mogelijk afkomstig zijn uit koudbloedige dieren. Ditzelfde geldt voor vetten. Net als bij mensen is onverzadigd vet gezonder voor vissen.

Het is het beste om je vissen meerdere malen per dag een klein beetje voer te geven, dit is beter dan in één keer veel te voeren.

Welke voeding voor welke vis?

Niet alle vissen zijn gelijk, om te bepalen wat jouw vissen eten, kijk je naar twee dingen; welke voedselbehoefte heeft mijn vis en welke bekstand heeft hij?

We onderscheiden drie groepen vissen:

  • Omnivoren – alleseters
  • Carbivoren – vleeseters
  • Herbivoren – plantaardig voedsel

Vrijwel alle aquariumvissen zijn omnivoor of herbivoor. Bij herbivoren is het belangrijk dat je ze tegemoet komt in hun voedselbehoefte, het darmkanaal van een herbivore vis is namelijk ingesteld op plantaardig voedsel.

Ook is de stand van de bek van de vis belangrijk bij het bepalen van de voedselbehoefte, we onderscheiden:

  • bovenstandige bek – ‘centenbak’ idee, bij onder andere bijlzalmen
  • eindstandige bek – ‘normale’ bek, bij onder andere kardinaaltetra’s
  • onderstandige bek – bek die naar beneden wijst, bij onder andere corydoras

Vissen met een bovenstandige bek nemen voedsel op van het wateroppervlak, en hebben dus voer nodig dat blijft drijven. Vissen met een eindstandige bek hebben langzaam zinkend voer nodig, zodat ze dit in de middelste waterlaag op kunnen eten. Vissen met een onderstandige bek nemen voedsel van de bodem op, en hebben dus snel zinkend voer nodig.

Soorten voeding

Er zijn zeer veel soorten voeding mogelijk voor je vissen, het is daarom gemakkelijk om genoeg afwisseling aan te brengen in het menu. DIt is ook belangrijk om je vissen gezond te houden.

Droogvoer

Er zijn talloze soorten droogvoeders op de markt, vaak zijn ze niet erg duur en je doet er erg lang mee. Voor sommige vissoorten is er speciaalvoer op de markt, maar meestal is het niet noodzakelijk dat je dit gebruikt. Gewoon voeder voldoet ook. Het bekendste droogvoer is vlokvoer, en dit vormt dan ook meestal de basis voor het menu. Droogvoer is over het algemeen van goede kwaliteit en voldoet dan ook prima als basis. Om wat af te wisselen met droogvoer kun je ook gedroogde muggenlarven, artemia, daphnia, tubifex en spirulina kopen. Voor vissen met een onderstandige bek zijn er voedertabletten verkrijgbaar, deze zinken meteen naar de bodem.

Diepvriesvoer

Ook diepvriesvoer is voordelig in aanschaf en is zeer handig om in huis te hebben. Er zijn talloze variaties te verkrijgen, neem gewoon eens een kijkje bij je plaatselijke aquariumwinkel. Geef diepvriesvoer nooit in bevroren vorm aan je vissen, maar laat het eerst ontdooien onder de kraan.

Levend voer

Hier zullen je vissen gek op zijn, en het is een leuk gezicht om ze te zien jagen op het voer. Het is aan te raden om regelmatig levend voer te geven, wees alleen matig met tubifex, want dit kan soms verontreinigd zijn. Naast tubifex kennen we muggenlarven, watervlooien en artemia.

Ander voer

Ook in de keuken vind je verschillende soorten voeding voor je vissen. Herbivore vissen zijn gek op groente, blancheer (kort in heet/kokend water houden) eens wat spinazie, broccoli, doperwten of waterkers. Snijd doperwten altijd even in zodat je vissen er makkelijker bijkunnen.

Omnivore vissen doe je een groot plezier met een klein beetje gekookte vis of garnalen.

Heel af en toe kun je je vissen wat gekookt ei voeren. Geef een heel klein beetje en gebruik alleen het eiwit.