Synodontis nigriventris – Rugzwemmer

Op het eerste gezicht ziet Synodontis nigriventris er ziek uit, want welke vis zwemt er nou op zijn rug? Toch is dit verschijsel heel normaal voor deze meerval.

Wetenschappelijke naam: Synodontis nigriventris
Nederlandse naam: Rugzwemmer / Rugzwemmende meerval
Familie: Mochokidae (Baardmeervallen)
Herkomst: Congo, Zaïre
 

Alles over aquariumvissen en veel meer vind je op Aquariumfans.nl

 

Waarom zwemt deze meerval op zijn kop?

Als je Synodontis nigriventris goed bekijkt zul je in veel gevallen zien dat de buik van deze meerval lichter is gekleurd dan de rug. Op deze manier is de Rugzwemmer slechter zichtbaar voor vijanden. Omdat Synodontis nigriventris in het wild vaak voedsel opneemt van de wateroppervlakte, is hij een prooi voor vogels. Door de lichte buik is hij echter slechter zichtbaar voor de vogels. Bovenstaande is slechts een theorie, want bij sommige Rugzwemmers is het kleurverschil tussen buik en rug minimaal, of er is zelfs helemaal geen kleurverschil te zien.

De Rugzwemmer kan op zijn rug blijven zwemmen door een aanpassing in zijn zenuwsysteem. Er is een verbinding tussen de hersenen en het evenwichtsorgaan (dat zich in het oor bevindt) dat ervoor zorgt dat de vis op zijn rug komt te zwemmen zodra er een bepaalde hellingsgraad plaatsvind. Leuk om te weten is dat de Rugzwemmer verder wel gelijk is aan andere vissen, met zijn zwemblaas bijvoorbeeld is niets aan de hand, en ook het evenwichtsorgaan verschilt niet van dat bij andere meervallen.

Lengte

Tot maximaal 10 centimeter.

Geslachtsonderscheid

Hetonderscheid tussen de geslachten is heel lastig te zien. Eenmaal volwassen zijn de vrouwtjes groter dan de mannetjes.

Het Aquarium

Houdt Synodontis nigriventris in een ruim aquarium met een lengte van minimaal 80 centimeter. Het aquarium moet worden ingericht met veel schuilplaatsen, vooral stukken kienhout worden erg op prijs gesteld. De Rugzwemmer plakt zich graag aan de onderkant van het hout vast, dus zet het kienhout bijvoorbeeld schuin omhoog. De Rugzwemmende meerval bevindt zicht vooral in de midden- en lagere zones van het aquarium, dus zorg daar voor voldoende schuiplaatsen.

Karakter

Net als andere meervallen is ook Synodontis nigriventris een zeer vreedzame aquariumvis, die uitstekend in een gezelschapsaquarium past. Houdt Rugzwemmers het liefst in een groepje van minstens 4 exemplaren, dan voelen ze zich het meest op hun gemak. Solitair gehouden Rugzwemmers zijn vaak zeer schuw en laten zich niet veel maar weinig zien. Net als veel andere meervallen zul je Synodontis nigriventis overdag niet vaak zien, pas in de schemering worden ze actief.

Waterwaardes

  • Temperatuur: 24-27°C
  • Ph: 6-7,5
  • GH: 7-18

Voedsel

Synodontis nigriventris eet insecten, diepvriesvoer en levend voer. Droogvoer (vlokken) wordt ook opgenomen.

Kweek

De kweek is lastig maar niet onmogelijk. Zorg dat er voldoende afzetplaatsen zijn voor de eitjes. Dit kan kienhout zijn, maar ook bladeren of stenen. Het belangrijkste is dat deze afzetplaatsen goed beschut zijn. Als je de Rugzwemmers in een groepje houdt komen daar vanzelf paartjes uit. Na het afzetten van de eitjes zorgt het mannetje voor het nest. De jonge Synodontis nigriventis zwemmen eerst gewoon op hun buik, pas vanaf een maand of twee draaien ze zich om en gaan ze op de rug zwemmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.