Carnegiella strigata strigata – gemarmerde bijlzalm

Wetenschappelijke naam: Carnegiella strigata strigata
Nederlandse naam: Gemarmerde Bijlzalm
Herkomst: Guyana (Amazonegebied Zuid-Amerika)
Familie: Gasteropelecidae (Bijlzalmen)
Lengte: ca. 4 centimeter
 

Alles over aquariumvissen vind je op Aquariumfans.nl

 

Het uiterlijk van de Carnegiella strigata strigata

Gemarmerde bijlzalm - Carnegiella strigata

Er is bij Bijlzalmen vrijwel geen geslachtsonderscheid. Als de vissen volwassen zijn, zijn de vrouwtjes van bovenaf gezien iets breder dan de mannetjes, maar dit is een miniem verschil. De Carnegiella strigata strigata heeft een zeer aparte lichaamsvorm, door kinderen worden ze meestal aangeduid als ‘Driehoeksvis’ en die benaming lijkt inderdaad juist. Uiteraard is deze aparte vorm niet voor niets. De vorm zorgt er, in combinatie met de sterke borstvinnen, voor dat de Gemarmerde Bijlzalm boven water kan ‘vliegen.’ Dit doen ze om aan vijanden te ontsnappen. Ook in het aquarium zul je misschien af en toe een bonk horen, je Bijlzalmen springen dan tegen de dekruit.

De inrichting van het aquarium

Gemarmerde Bijlzalmen stellen zeer weinig eisen aan het aquarium. Ze vinden het fijn om zich wat op te schuilen tussen de planten, dus zorg ervoor dat je genoeg hoge planten in het aquarium hebt. Daarnaast stellen ze wat drijfplantjes zeer op prijs. Het aquarium hoeft niet groot te zijn, 60cm breed is voldoende.

Het water

Aan de waterwaardes stellen Bijlzalmen geen hoge eisen. Officieel doen ze het goed in zuur (vanaf PH 5) water, maar zelf houd ik ze op een PH van 7,5 en dat gaat prima. De ideale GH ligt tussen 0 en 4, zelf houd ik ze op een GH die schommelt tussen 7 en 9. Gemarmerde Bijlzalmen stellen wel prijs op een wat hogere temperatuur, zo tussen 24 en 28 graden is prima.

Gedrag

Gemarmerde bijlzalm - Carnegiella strigata

De Gemarmerde Bijlzalm is zeer vreedzaam en zelfs schuw te noemen. Het zijn dan ook typische scholenvissen die je nooit alleen mag houden. Het minimum aantal is vijf, maar wat meer is beter voor de vissen.

Geschikte medebewoners

Omdat Carnegiella strigata strigata nogal schuw is, is het aan te raden om te kiezen voor rustige, vreedzame medebewoners. Houdt ze liever niet met drukke vissen als guppen. Een combinatie zou kunnen zijn:

  • Bovenste waterlaag: school Carnegiella strigata strigata
  • Middelste waterlaag: vreedzame scholenvis als Paracheirodon innesi
  • Onderste waterlaag: een meerval of een schooltje pantsermeervalletjes (Corydoras)

Voeding

Carnegiella strigata strigata is een alleseter, maar houd er rekening mee dat ze hun voer van het wateroppervlak opnemen. Snelzinkend voer is dus geen goede optie.

Voortplanting

Hier is nog maar weinig over bekend, in gezelschapsaquaria zal de voortplanting waarschijnlijk niet lukken. Een paring die door een getuige werd gezien ging als volgt: het vrouwtje blijft op een plek stilhangen in het aquarium, waarna het mannetje de bak verkent, vervolgens keert hij naar haar terug en springen ze gezamenlijk boven het water uit. Vervolgens zet het vrouwtje de eieren af en worden deze bevrucht door het mannetje. Dit proces herhaalt zich enkele malen.

One Response so far.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *