Carassius Auratus – Goudvis

De allerbekendste vis is natuurlijk die goede oude Goudvis. Helaas bestaan er nog steeds flink veel misverstanden over goudvissen. Een goudvis wordt immers nog meestal in een ronde, kleine kom gehouden maar een goudvis heeft juist een heel groot aquarium nodig van een meter lang. Ook is het water in een kom niet van voldoende kwaliteit, een goudvis heeft veel zuurstof nodig (die haalt hij uit het water). Daarnaast wordt een goudvis vaak alleen gehouden, terwijl het echte groepsdieren zijn. Hopelijk kan dit artikel wat bijdragen aan de bekendheid over het (goed) houden van goudvissen.

Wetenschappelijke Naam: Carassius Auratus
Nederlandse Naam: Goudvis
Familie: Cyprinidae
Herkomst: China, Vietnam en Japan, maar tegenwoordig uit de hele wereld (kweek)
 

Alles over goudvissen vind je op Aquariumfans.nl

 

Lengte

Tot 40 centimeter, echter in de kommen waarin goudvissen meestal worden gehouden, worden ze niet langer dan een centimeter of zeven. In ruime aquaria worden goudvissen meestal een cm of 15-20 lang.

Geslachtsonderscheid

In de paaitijd (het voorjaar) heeft het vrouwtje van Carassius Auratus een dikkere buik dan het mannetje.

Huisvesting

Houdt de goudvis in een zeer groot aquarium, minimaal 1 meter lang maar liever nog groter. Een vissenkom is écht geen optie om goudvissen in te houden. Het beste is om goudvissen te houden in een vijver maar let op: niet alle soorten goudvissen zijn geschikt om in een vijver te houden, informeer hier dus goed naar voordat je op een aankoop overgaat.

Ververs het water van het aquarium eens per week, en dan zo’n 25%. Voeg alleen zeer harde planten toe, want goudvissen zijn echte planteneters. Een zandbodem is de beste bodembedekking voor Carassius Auratus. Een verwarming is niet nodig, bij kamertemperatuur gedijt de goudvis goed. Het is natuurlijk wel belangrijk om een filter te gebruiken in het aquarium wat goudvissen zijn echte vervuilers.

Karakter

De goudvis is een gezelschapsvis, houdt ze daarom met minimaal vier exemplaren. Carassius Auratus is zeer vreedzaam, en men kan dan ook verschillende goudvissoorten samen houden.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 10-20°C (een verwarming in het aquarium is dus niet nodig)
  • Ph: 7-7,5
  • GH: 12-16

Voeding

Goudvissen eten alles, en heel veel!! Plantaardig voedsel eet Carassius Auratus graag, maar ook dierlijk voedsel stellen ze op prijs. Bekend zijn de potjes met vlokkenvoer en dat lusten ze prima, maar wissel het ook eens af met ander voer. Levend voer vinden ze bijvoorbeeld ook erg lekker.

Kweek

Vrij eenvoudig. Zorg voor een groot kweekaquarium en warm het water langzaam op tot 22°C. Na 5 dagen komen de eieren, waarvan het vrouwtje er zo´n 1000 legt, uit. Pas na 8 maanden krijgen de jongen wat kleur. In een vijver is de kweek gemakkelijker. Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar eieren afzetten.

Goudvissen zijn zover doorgekweekt dat er inmiddels vijftien verschillende soorten bestaan. Goudvissen met een enkele staartvin, Goudvissen met rugvin en dubbele staartvin, en Goudvissen met een dubbele staartvin maar zonder rugvin. Meer uitleg over de verschillende soorten goudvissen kun je hier vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.