Apistogramma ramirezi – Antennebaarsje

De Apistogramma ramirezi is een zeer populaire aquariumvis. Logisch: met zijn schitterende kleuren, redelijk vredelievende aard en interessante voortplanting is het Antennebaarsje een ware aanwinst voor het aquarium.

Wetenschappelijke naam: Apistogramma (Mikrogeophagus) ramirezi
Nederlandse naam: Antennebaarsje
Herkomst: Zuid-Amerika
Familie: Cichlidae (cichliden)
Lengte:
6 centimeter (M)
5 centimeter (V)
Maximale leeftijd: 4 jaar
 

Alles over de apistrogramma vind je op Aquariumfans.nl

 

Het uiterlijk van Apistogramma ramirezi

Het mannetje is zeer kleurrijk, met iets verlengde rugvinnen.

Het vrouwtje is iets minder kleurrijk dan het mannetje, en is tijdens het paarseizoen te herkennen aan haar rode buik.

De inrichting van het aquarium

In principe kun je het Antennebaarsje houden in een aquarium van 60 centimeter lang. Een grotere bak stellen ze echter op prijs. Voor de vissen is het belangrijk dat ze zich goed kunnen verschuilen, creëer daarom schuilplaatsen met bijvoorbeeld stenen en kienhout. Neem het liefst een donkere bodembedekking, dit laat de kleuren van de vissen mooier uitkomen.

Het water

Apistogramma ramirezi houdt van zacht (Gh 4-12) water met een Ph tussen de 6 en 7. Ze kunnen echter vaak ook goed tegen wat harder en minder zuur water. Het is natuurlijk wel beter om je vissen wat dit betreft wat tegemoet te komen. De temperatuur moet tussen de 24 en 28°C liggen.Het is aan te raden om af en toe over turf te filteren.

Gedrag

Deze territoriumvormende dwergcichlide is over het algemeen niet agressief. In de broedperiode zijn ze dit echter wel, het nest zal streng worden bewaakt.

Geschikte medebewoners voor het Antennebaarsje

Ondanks dat het Antennebaarsje een cichlide is, is hij over het algemeen niet erg agressief. Je kunt deze vissen dan ook gemakkelijk combineren met andere vissen. Tenzij je een groot aquarium (minimaal 1.20 meter) is het niet aan te raden om Apistogramma ramirezi samen te houden met een andere territoriale vis. Een combinatie zou kunnen zijn:

Voeding

De Apistogramma ramirezi stelt weinig eisen aan het voedingspatroon. Zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer worden op prijs gesteld.

Voortplanting

Hoewel kweken soms ook in een gezelschapsaquarium lukt, is het altijd aan te raden om een kweekbak in te richten als je serieus wilt gaan kweken. In dit geval kun je de kweekbak inrichten met plekken waar de eieren kunnen worden afgezet, rotsen en holen zijn hiervoor zeer geschikt. Zodra de vissen in de bak zitten, schroef je de temperatuur langzaam op naar 27°C. Het water moet zacht en zuur zijn. Zodra de eieren (tussen de 100 en 300 stuks) zijn afgezet, bewaken de ouders het nest zorgvuldig. Ook nadat de eieren zijn uitgekomen, dit gebeurt na een dag of drie, worden de jongen bewaakt en verzorgd door de ouders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.