Colisa lalia – Dwerggoerami

Wetenschappelijke naam: Colisa lalia
Nederlandse naam: Dwerggoerami
Herkomst: India
Familie: Anabantidae (Labyrintvissen)
Lengte: maximaal 6 centimeter
Maximale leeftijd: 3 jaar
 

 

Het uiterlijk van het mannetje

Colisa lalia - Dwerggoerami

In de wilde vorm is het mannetje prachtig getekend. De grondkleur van het mannetje is blauw, daaroverheen heeft hij rode strepen. Deze labyrintvissen kenmerken zich door de lange sprieten aan hun lijf.

Het uiterlijk van het vrouwtje

Colisa lalia - Dwerggoerami vrouwtje

Het vrouwtje blijft iets kleiner dan het mannetje en wordt ongeveer vijf centimeter groot. Ook is zij minder spectaculair getekend, het vrouwtje van de Colisa lalia is vaak egaal zilver/blauw van kleur.

De inrichting van het aquarium

Deze dwerggoerami’s hebben geen groot aquarium nodig, in principe kun je ze al houden in een aquarium van 60 centimeter breed. Het is echter wel aan te raden om een iets groter aquarium te nemen, ook om het vrouwtje wat meer de ruimte te geven. Aquaria met labyrintvissen moeten altijd ingericht worden met drijfplanten. Het is ook belangrijk om flink wat beplanting aan te brengen, het vrouwtje heeft namelijk veel schuilplaatsen nodig. Een donkere bodem is ook aan te raden. Zorg er ook voor dat je een dekruit op je aquarium hebt, labyrintvissen kunnen ziek worden als het temperatuurverschil tussen de lucht en het water te groot is.

Het water

Colisa lalia is inmiddels zover doorgefokt dat de ‘oude’ waterwaardes niet echt meer van toepassing zijn. Over het algemeen zijn ze goed bestand tegen de waterwaardes die hier uit de kraan komen. Het water moet wel altijd warm zijn, minimaal 24 graden. Colisa lalia kan ook heel goed tegen warme temperaturen, in de zomer hoef je je tijdens een hittegolf geen zorgen te maken. De Ph ligt in het ideale geval tussen de 6,5 en 7,5. De GH ligt tussen 5 en 8.

Gedrag

Colisa lalia zijn vaak zeer vreedzaam, zelfs wat schuw. Tegenover het vrouwtje is het mannetje echter helemaal niet schuw! Hij zal zeer dikwijls achter haar aanjagen, in een poging haar te verleiden. Je kunt Dwerggoerami’s daarom ook heel goed in een harem houden, zodat het mannetje zijn aandacht over twee vrouwtjes kan verdelen. Een koppel gaat ook goed.

Geschikte medebewoners

Houdt Dwerggoerami’s nooit met barbelen, deze zullen aan de sprieten van de Colisa lalia gaan knabbelen. Geschikte medebewoners zijn rustige, vreedzame vissen. Een combinatie kan zijn:
Bovenste waterlaag – koppel/harem Colisa lalia
Middelste waterlaag – vreedzame scholenvis (Hasemania nana, Paracheirodon innesi etc.)
Onderste waterlaag – school Corydoras

Voeding

Colisa lalia zijn makkelijke eters. Ze eten zowel droog- diepvries- als levend voer.

Voortplanting

Labyrintvissen zijn schuimnestbouwers. Dit houdt in dat het mannetje belletjes maakt en deze samen met wat plantenstukjes tot een nest maakt. Hierin worden de eieren na het afzetten in gespuugd. Dit is ook de taak van het mannetje. Het is aan te raden om een kweekbak in te richten met drijfplanten en fijnbladig groen. Na 24 uur komen de eieren uit, je kunt de jongen dan voeren met vloeibaar voedsel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.