Bijengarnalen – Caridina serrata (var. Bee)

De Bijengarnaal is een van de mooiste Dwerggarnalen voor in het aquarium, zijn naaste verwant, de Crystal Red, wordt gezien als de mooiste Dwerggarnaal die er bestaat. Bijengarnalen zijn zeer makkelijk te houden, en daarom ook geschikt voor beginnende aquarianen.

Wetenschappelijke naam: Caridina serrata (var. Bee)
Nederlandse naam: Bijengarnaal
Herkomst: Zuid-China, Hongkong
Lengte: 3 tot 4 centimeter
Leeftijd: 1,5 jaar
 

Alles over garnalen vind je op Aquariumfans.nl

 

Het uiterlijk en geslachtsonderscheid bij de Bijengarnaal

De Bijengarnaal heeft een gestreepte tekening die bestaat uit de kleuren zwart, wit en oranje. Ook is de garnaal deels doorzichtig. De mannetjes en vrouwtjes hebben dezelfde tekening, maar de vrouwtjes zijn groter en dikker dan de mannetjes. De vrouwtjes zijn eenvoudig te herkennen als ze zwanger zijn, je ziet dan de eitjes in het achterlijf zitten.

De inrichting van het aquarium

Een garnalenaquarium hoeft niet groot te zijn, soms houdt men ze al in een bakje van tien liter. Ik vind zelf dat je dieren nooit zo klein mag behuizen, kies daarom liever voor bijvoorbeeld een Aqua40. Hierin kun je wel honderd garnalen kwijt. Garnalen houden van warm water, zet de thermostaat daarom op minimaal 24 graden, de PH mag redelijk hoog zijn, zo tussen 6 en 8. Wat heel belangrijk is, is te zorgen voor een lage nitriet, nitraat en koperwaarde, hier kunnen Bijengarnalen zeer slecht tegen.

Het aquarium kun je inrichten met kienhout, mos en wat drijfplanten. De verdere inrichting is niet van belang, maar houdt er rekening mee dat Bijengarnalen een dichte beplanting op prijs stellen.

Een sterke filter is niet nodig, omdat garnalen geen erg vervuilende beestjes zijn. Ze houden natuurlijk wel van schoon en zuurstofrijk water, dus ververs wekelijks 20% zoals je ook bij een gewoon aquarium zou doen.

Gedrag en combineren

Omdat Bijengarnalen zo klein zijn, is het het beste om een speciaalaquarium voor ze in te richten. Je kunt Bijengarnalen wel combineren met zeer kleine visjes, zoals Boraras brigittae. Ook kun je meerdere garnalensoorten samen houden, maar met sommige soorten bestaat de kans op kruising van de soorten, waardoor je zwak nageslacht overhoudt. Houdt Bijengarnalen daarom nooit met Zebragarnalen, Crystal Red-garnalen of Tijgergarnalen. Aangezien Bijengarnalen echte groepsdieren zijn, voelen ze zich pas op hun gemak als ze minimaal tien soortgenoten om zich heen hebben. Aangezien ze zich snel voortplanten, vormt zich al snel een grote school. Je zult ook zien dat de garnalen zich vaker laten zien als ze in een grote groep leven.

Voeding en verzorging

De voeding van Bijengarnalen levert geen problemen op, omdat het letterlijk alleseters zijn. Garnalen hebben echter wel plantaardige voeding nodig, dus houdt hier rekening mee. Wat ze onder andere eten: droogvoer, diepvriesvoer, algen, hun eigen schildjes na het vervellen en geblancheerde groenten.

Bijengarnalen kweken

De kweek is zeer eenvoudig, je hoeft hier niets speciaals voor te doen. Houdt mannetjes en vrouwtjes samen en het eerste nageslacht zul je na een ruime maand kunnen verwachten. Daarna kun je van elk gezond vrouwtje elke twee maanden jonkies verwachten. De draagtijd bedraagt tussen de 28 en 35 dagen, maar dit kan variëren. Per worp worden er tussen de 7 en 25 eieren afgezet. Bij de geboorte kunnen de garnaaltjes direct voor zichzelf zorgen, de jonge Bijengarnalen hebben dan nog niet de kenmerkende tekening die hun ouders ook hebben, deze verschijnt pas later. Bijvoeren voor de jongen is niet noodzakelijk, zij voeden zich met micro-organismen uit het water en eten al snel met de pot mee. Bijengarnalen zijn niet kannibalistisch ingesteld, waardoor de jongen een grote overlevingskans hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *