Blauwe kreeft – Procambarus alleni

Procambarus alleni, ook wel Blauwe kreeft genoemd, is een echte blikvanger in het aquarium. Deze grote kreeft heeft een opvallend blauwe kleur en past goed in een gezelschapsaquarium. Het enige nadeel van de Floridakreeft is zijn vernielzucht. Planten zijn niet veilig! De Blauwe Florida kreeft is niet altijd even makkelijker verkrijgbaar, maar is het waard om naar te zoeken. Het is echt een aanwinst voor je aquarium.

Procambarus alleni – Blauwe Florida kreeft

De Latijnse naam van de Blauwe Florida Kreeft is Procambarus alleni. Duidelijk is dat de Nederlandse naam is afgeleid van de blauwe kleur van deze prachtige kreeft.
 

Alles over de blauwe kreeft vind je op Aquariumfans.nl

 

Lengte

10 cm (de vrouwtjes worden wat groter dan de mannetjes, zo’n 12 centimeter). Dit betreft de lengte zonder scharen.

Leeftijd

Procambarus alleni kan ca 3 tot 5 jaar oud worden.

Gedrag

Houdt de Blauwe Floridakreeft het liefst solitair. Als je een groot aquarium hebt met veel schuilplaatsen, dan is het mogelijk om meerdere kreeften samen te houden. Indien je ervoor kiest om twee kreeften te houden, kies dan twee vrouwtjes of een mannetje en een vrouwtje. Twee mannetjes kunnen niet samenleven. Floridakreeften kunnen goed in een gezelschapsaquarium gehouden worden, maar houdt ze liever niet met te kleine of te langzame visjes. Deze kunnen ze namelijk wel te pakken krijgen. Het spreekt voor zich dat de Blauwe kreeft goed gecombineerd kan worden met vissen die in de bovenste waterlagen zwemmen. Floridakreeften zijn zeer actief, de pootjes zijn altijd in beweging.

Vervellen

Een Floridakreeft in de groei zal regelmatig vervellen. Dit is soms even schrikken als je voor de eerste keer een schild vindt. Laat het schild liggen, de kreeft eet deze weer op. In het schild zitten namelijk voedingsstoffen die de kreeft nodig heeft om weer op krachten te komen. Je zult zien dat de kreeft de eerste uren na het afwerpen van het schild zich  verstopt, op dit moment zijn ze namelijk het meest kwetsbaar.

Verzorging

De Blauwe Florida kreeft heeft genoeg aan een aquarium van 60 liter, maar gezien zijn lengte is een groter aquarium altijd beter.

Waterwaardes

Temperatuur – 15 tot 28 graden (de ideale temperatuur ligt in het midden van deze wijde range). Verder zijn de waterwaarden niet van groot belang, Floridakreeften zijn sterke kreeften die veel kunnen hebben.

Inrichting en Beplanting

De Blauwe kreeft houdt erg van graven. Een bodem van zand of fijn grind (1-3 mm) is daarom erg belangrijk. Ook schuilplaatsen zijn een must. Het is aan te raden om deze te maken met kienhout of stenen. Je zult zien dat ze zich hier vaak achter verschuilen. Houdt er rekening mee dat de Blauwe Florida kreeft een echte plantenvernieler is. Van sterke planten met harde bladen zoals Anubiassoorten blijven ze vaak wel af, en ook drijfplanten zijn veilig. Mocht je ervan houden dan kun je natuurlijk ook voor nepplanten kiezen.

Voeding

Floridakreeften zijn echte opruimers, ze eten dan ook bijna alles: Kreeftenvoer, resten, visjes (dood en levend) en groenten (gekookt of geblancheerd)

Blauwe kreeft kweken

De voortplanting is een heftige bedoening, het mannetje legt het vrouwtje op de rug waarna de paring plaatsvind. Hierna legt het vrouwtje eitjes die ze zelf bevrucht met het bij de paring opgeslagen sperma. Dit proces kan weken duren. De eitjes (50 tot 100 stuks) komen pas na een week of vijf uit. De jongen blijven maar kort bij de moeder en zorgen al snel voor zichzelf. Zorg ervoor dat de jongen snel overgezet kunnen worden naar andere aquaria want als ze iets groter zijn worden ze al snel agressief naar hun soortgenoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.