Crystal Red garnalen – Neocaridina Serrata sp. Cristal Red

Van alle garnalen is de Crystal Red garnaal misschien wel de mooiste, het is een kweekvorm van de bijengarnaal. Deze kleurrijke garnaal is wat duurder in aanschaf dan andere garnalensoorten. Crystal Red-garnalen zijn vrij makkelijk te houden en eenvoudig te kweken.
 

 

De Crystal Red garnaal

De Red Crystal (Latijnse naam: Neocaridina Serrata sp. Cristal Red) wordt ook wel rode bijengarnaal genoemd, omdat het een kweekvariant van de Bijengarnaal is. De Chrystal Red garnaal wordt ongeveer twee centimeter lang (de vrouwtjes worden iets langer: 2,5 cm) en kan twee jaar oud worden. Het zijn vreedzame diertjes

Het Aquarium

De mooie Chrystal Red garnalen hebben geen groot aquarium nodig, een Aqua40 is meer dan voldoende. Let op dat je geen sterke filter aanbrengt in het aquarium, anders lopen de garnalen gevaar om opgezogen te worden. Als bodembedekking kun je het beste zand of een fijne grindsoort gebruiken. Richt het aquarium in met flink wat schuilplaatsen, bijvoorbeeld in de vorm van kienhout en Javamos en/of mosbollen.

Houdt Crystal Red garnalen altijd met minimaal tien soortgenoten, ze zullen zich snel voortplanten dus je kolonie zal vlot. Houdt Chrystal Reds nooit met Bijengarnalen, deze zullen gaan kruisen zodat je geen raszuivere garnalen overhoudt. Ook Hommel- en Tijgerganalen zijn geen goede medebewoners om dezelfde reden. Je kunt Crystal Reds eventueel wel met andere garnalen houden. Met kleinblijvende, niet aggressieve vissen kun je ze wel prima combineren, denk bijvoorbeeld aan kleine Ancistrus of Corydoras-soorten.
Waterwaardes

Temperatuur: 20 tot 26 graden
PH: 6 tot 8 (6,5 tot 7 is optimaal)

Verder zijn de waterwaardes niet zo van belang maar het is wel belangrijk om de waterkwaliteit goed te houden want Crystal Red-garnalen zijn hier wel gevoelig voor. Je kunt dit bereiken door het aquarium goed in te laten draaien voordat je de garnalen plaatst en vervolgens regelmatig water ververst (ca 25% van het water per keer). Ook het houden van veel planten draagt bij aan een betere waterkwaliteit.

Voeding

Garnalen zijn echte alleseters, zelfs hun eigen schild (garnalen vervellen om te kunnen groeien) eten ze op. Verwijder deze daarom ook nooit, er zitten belangrijke voedingsstoffen in. De Chrystal Red garnalen eten daarnaast onder meer droogvoer, gedroogde bladeren van een eik of beuk, diepvriesvoer en diverse groenten. Zorg voor voldoende afwisseling in de voeding en voer niet teveel.

Kweek

Na drie tot vier maanden is de Crystal Red garnaal volwassen en geslachtsrijp. Het vrouwtje herken je doordat haar achterlijf wat meer kromgetrokken is dan bij het mannetje. Ook is bij haar de zogenaamde eivoor te zien, deze zit op de rug, vlak achter de kop. Daarnaast is ze ook groter dan het mannetje. Wil je gaan kweken met deze garnalen, zorg dan dat je waterwaardes stabiel zijn. Zorg het liefst voor een speciaalaquarium met veel soortgenoten, anders zullen je garnalen zich niet veilig voelen en zal de kweek lastig te realiseren zijn. De eitjes zijn donkerbruin van kleur, de draagtijd bedraagt 3-4 weken. Per keer kun je zo’n 30 eitjes verwachten. Een paar uur na de geboorte kun je de rood/witte tekening al waarnemen. De vrouwtjes kunnen elke 2-3 maanden werpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.