Symphysodon aequifasciatus – Discusvis
- 01
- apr
De Discusvis is waarschijnlijk een van de meest statige verschijningen in het aquarium. Het is absoluut geen geschikte vis voor beginnende aquarianen, maar als gevorderde aquariaan is de Discusvis echt een pareltje in je aquarium!
Wetenschappelijke naam: Symphysodon aequifasciatus of S. discus
Nederlandse naam: Discusvis
Familie: Cichlidae (Cichliden)
Herkomst: Midden-Amazone (Zuid-Amerika)
Lengte
Symphysodon aequifasciatus wordt zo’n 15 tot 20 centimeter hoog.
Geslachtsonderscheid
De mannetjes Discusvissen zijn vaak iets groter dan de vrouwtjes. Het geslachtsonderscheid is ook te zien aan de staartvin. Deze is bij de mannetjes discus langer en zijn vinnen zijn wat puntiger. Toch blijft het lastig om het geslachtsonderscheid te bepalen bij de discus.
Huisvesting
Houdt discusvissen in een lang, hoog aquarium. De bak moet minimaal 50 centimeter hoog zijn en 150 centimeter breed. Zorg voor voldoende vrije zwemruimte en richt de bak in met planten en wortelhout. Discusvissen houden niet van een sterke stroming dus houdt daar rekening mee bij je filterkeuze.
Karakter
Symphysodon aequifasciatus zijn vreedzame vissen en het is een scholenvis. Hou discusvissen daarom met minimaal 6 exemplaren. (houdt hierbij de volgende stelregel in de gaten: per 50 liter water 1 discusvis) Wil je ze met andere vissen houden, kies dan voor vreedzame, niet te grote vissen. Denk bijvoorbeeld aan een school rustige bodemvissen zoals de Corydoras.
Waterkwaliteit
- Temperatuur: 26-30°C
- Ph: 6-6,5
- GH: 0-4
Voeding
Discusvissen voer je met voornamelijk levend voer en diepvriesvoer. Droogvoer kan ook gegeven worden, maar dit kan niet dienen als hoofdvoer.
Kweek
De kweek van discusvissen is vrij eenvoudig, mits je een goed kweekstel hebt. De eieren worden afgezet op bladeren en komen na een paar dagen uit. De jongen worden verzorgd door de ouders. Na de geboorte eten de jongen tijdelijk van de slijmlaag op de huid van de ouders, zet de jonkies dus niet in een kweekbak.