Pimelodus pictus – Antennemeerval

Pimelodus pictus is een aquariumvis die je niet vaak ziet in aquariumwinkels. Een typisch geval van “onbekend maakt onbemind” want Pimelodus pictus is een vreedzame meerval die maar weinig eisen stelt aan de waterkwaliteit. Daarnaast geeft hij vrijwel geen problemen met andere aquariumvissen. Zelf heb ik er jarenlang twee gehad (Fred & Ria). Ze zijn echt prachtig om te zien met hun lange voelsprieten en mooie ‘print’.

Wetenschappelijke naam: Pimelodus pictus
Nederlandse naam: Geen
Familie: Pimelodidae (Antennemeervallen)
Herkomst: Zuid-Amerika
 

Alles over algeneters en veel meer vind je op Aquariumfans.nl

 

Lengte

Pimelodus pictus wordt in het aquarium ca 15 centimeter lang. Er is geen verschil in lengte tussen mannetjes en vrouwtjes.

Geslachtsonderscheid

Pimelodus pictus - antennemeerval

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet bekend.

Huisvesting

Aangezien Pimelodus pictus 15 centimeter lang wordt, heeft hij een ruim aquarium nodig. Houdt Pimelodus pictus in een aquarium van minimaal 1.50m breed, zeker indien je meerdere exemplaren houdt. Een enkel exemplaar zou in een aquarium van 1.20 meter passen, maar een ruimer bemeten aquarium is altijd beter. Pimelodus pictus is net als andere antennemeervallen een bodemvis, hij houdt van een donkere bodem met veel schuilplaatsen (met name kienhout is heel geliefd). Schaduw en wat stroming in het water zijn belangrijk voor deze antennemeerval. Beplanting wordt op prijs gesteld, maar zorg voor sterke planten die goed wortelen (of gebruik bloempotjes). Tijdens het voederen worden mijn Pimelodus pictus helemaal gek en zoeven door de hele bak heen, waarbij planten niet worden gespaard.

Karakter

Pimelodus pictus is een wat schuwe vis, hoewel dit per vis verschilt. Zelf had ik twee exemplaren, waarvan er 1 zeer schuw was en de andere juist de hele bak doorkruiste. Pimelodus pictus kan zowel solitair als met meerdere exemplaren worden gehouden. Deze antennemeerval is goedaardig en doet geen vlieg kwaad. Ook in combinatie met andere meervalsoorten ontstaan er geen problemen, zelf houdt ik ze met Ancistrus en Gyrinocheilus aymonieri en dit levert geen problemen op. Pimelodus pictus houdt van schemering, in een felverlichte bak zul je hem niet vaak zien. De soort is net als andere meervallen ook ’s nachts actief.

Waterkwaliteit

Temperatuur: 22-26°C
Pimelodus pictus houdt van schoon, helder water.

Voeding

Pimelodus pictus is een makkelijke eter en een echte afvalopruimer. Zodra er wordt gevoerd zul je merken dat de vis heel druk wordt en zal wachten tot er wat voer naar beneden valt. Voer regelmatig met voer voor bodembewoners (tabletten die direct naar de bodem zinken). Ook levend voer en tubifex worden goed gegeten.

Kweek

Pimelodus pictus is op het moment nog niet in het aquarium gekweekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.