Barbus titteya – Sherrybarbeel
- 01
- apr
Wetenschappelijke naam: Barbus titteya
Nederlandse naam: Sherrybarbeel
Herkomst: Sri Lanka
Familie: Cyprinidae (karperachtigen)
Lengte: 5 centimeter
Maximale leeftijd: 4 jaar
Het uiterlijk van het mannetje
De mannetjes zijn prachtig felrood van kleur. Over hun lijf loopt een soort gespikkelde streep.
Het uiterlijk van het vrouwtje
Het vrouwtje wordt iets groter en dikker dan het mannetje. Ook zijn de vrouwtjes veel minder felgekleurd dan de mannetjes, ze zitten vaak tegen een beige kleur aan.
De inrichting van het aquarium
Deze kleine barbeel heeft geen groot aquarium nodig, een bak van 60 centimeter breed is voldoende. Aan de inrichting stellen Sherrybarbelen geen hoge eisen, breng wat planten aan en zorg het liefst voor een donkere bodem. Een donkere bodem zorgt ervoor dat de kleuren van de vissen beter uitkomen. Barbus titteya houdt zich meestal in de middelste waterlaag op.
Het water
Aan de waterwaardes stelt Barbus titteya eveneens geen hoge eisen. Over het algemeen voldoet het Nederlandse kraanwater prima. De temperatuur hoeft niet hoog te zijn, 24 a 25°C is ideaal. Het water moet het liefst middelhard zijn, de PH tussen 6 en 7,5.
Gedrag
Deze barbelen zijn over het algemeen redelijk vredelievend en zeer actief. Het zijn echte scholenvissen, houdt ze daarom in een groep van minimaal 6 stuks.
Geschikte medebewoners
Houdt Sherrybarbelen nooit met vissen die lange vinnen of voelsprieten hebben, want hier zullen ze aan gaan knabbelen. Combineer ze dus nooit met Maanvissen of Goerami’s. Een combinatie die wel geschikt is, is de volgende:
- Bovenlaag: school Bijlzalmen
- Middenlaag: school Barbus titteya
- Onderste laag: school Corydoras
Voeding
Qua voeding geeft de Sherrybarbeel weinig problemen. Droogvoer, diepvriesvoer en levend voer worden allen graag gegeten.
Voortplanting
De voortplanting is redelijk eenvoudig, er is wel een kweekbak nodig. De kweekbak moet worden ingericht met fijnbladige planten. Je kunt nu het kweekpaar overplaatsen in de bak. Vang na het afzetten van de eieren de vissen uit, want ze eten soms de eitjes op. Er worden veel eieren afgezet, tot wel 300 stuks. Dit kan echter wel een tijdje duren. Na een dag komen de eieren uit, en na ongeveer vijf dagen gaan de jongen vrijzwemmen. Je kunt nu beginnen met het voeren met stofvoer. Na een kleine week kun je al beginnen met wat groter voer, mits de jongen dit al aankunnen natuurlijk.