Betta splendens – Kempvis

Betta splendens heeft in het Nederlands de zeer terechte naam ‘Kempvis’ gekregen. In zijn thuisland worden wedstrijden gehouden waarbij twee mannetjesexemplaren van deze “vechtvissen bij elkaar in een klein aquarium worden gestopt. Vervolgens wordt er met grof geld gewed om welk mannetje er later als winnaar uit de bus zal komen. Twee mannetjes van de Betta splendens zullen namelijk vechten tot de dood erop volgt, houdt daarom altijd maar één mannetje.

Wetenschappelijke naam: Betta splendens
Nederlandse naam: (Siamese) Kempvis
Herkomst: voornamelijk Thailand
Familie: Anabantidae (Labyrintvissen)
Lengte:
7 centimeter (M)
5 centimeter (V)
Maximale leeftijd: ca. 3 jaar
 

 

Het uiterlijk van het mannetje

Het mannetje van Betta splendens is een zeer spectaculaire vis om te zien. De mannetjes zijn vaak fel van kleur (onder andere in de kleuren blauw en rood) en hebben sterk verlengde vinnen. Als het mannetje het vrouwtje wil imponeren strekt hij zijn vinnen uit, een prachtig gezicht.

Het uiterlijk van het vrouwtje

Het vrouwtje van Betta splendens ziet er, zeker in vergelijking met het mannetje, nogal saai uit. Veelal zijn ze voornamelijk bruin van kleur, met wat kleuraccenten in rood. Het vrouwtje heeft ook strepen op haar lijf. Als de strepen horizontaal zijn, dan voelt zij zich niet op haar gemak. Zijn de strepen echter verticaal, dan voelt zij zich uitstekend en is ze bereid om te paren.

De inrichting van het aquarium

Betta splendens wordt veelal in jampotten aangeboden. Sommige mensen zijn van mening dat je Betta splendens in een klein aquarium kunt houden. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat ik deze mening niet deel, en met mij nog vele andere aquarianen. Naar mijn mening zijn ze beter op hun plaats in een aquarium van minimaal een meter lang, zeker als je de vissen in een harem houdt. Zorg ervoor dat er een dekruit op het aquarium zit, deze vissen kunnen namelijk niet goed tegen temperatuurschommelingen, ze kunnen dan ziek worden.

Het aquarium kun je inrichten zoals je wilt, de enige aanpassing die voor de Betta splendens nodig is, is de aanwezigheid van drijfplanten.

Het water

De temperatuur van het water moet altijd hoog zijn, 24°C is het absolute minimum. Betta splendens kan ook heel goed tegen hogere temperaturen, tijdens een hittegolf hoef je je absoluut geen zorgen te maken dat je vis het niet overleeft. Verder stelt de Betta splendens maar weinig eisen aan het water. Een Ph van 7-7,5 is prima, en het water mag vrij hard zijn met een GH tussen de 8 en 12.

Gedrag

De Betta splendens is een rustige vis, die niet veel zwemt. Naar zijn vrouwelijke soortgenoten toe kan hij nogal opdringerig zijn. Je zult deze vissen vooral in de bovenste waterlaag zien zwemmen.

Geschikte medebewoners

De Betta splendens is gemakkelijk te combineren met andere vissen. Hij is gesteld op zijn rust, en daarom is het niet aan te raden deze vis te combineren met drukke vissen die ook in de bovenste waterlaag zwemmen, bijvoorbeeld guppen. Ook kun je de Betta splendens niet bij barbelen plaatsen, deze zullen aan de mooie lange vinnen van de Betta splendens gaan bijten.

Een mooie combinatie is bijvoorbeeld deze:

  • Bovenlaag: Betta splendens (1 mannetje of een harem)
  • Middenlaag: vredelievende scholenvis, bijvoorbeeld Paracheirodon innesi
  • Onderste laag: schooltje corydoras of andere meervalachtigen

Voeding

De Betta splendens stelt geen speciale eisen aan zijn menu. Zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer wordt goed gegeten.

Voortplanting

Net als bij andere labyrintvissen bouwt de Betta splendens een schuimnest. In de kweekbak, die niet groot hoeft te zijn, kun je fijnbladige planten aanbrengen en ook wat drijfplanten. Houdt de temperatuur op ongeveer 28°C en zorg voor een laag waterpeil van 15 centimeter.

Het mannetje zal een schuimnest bouwen en het vrouwtje verleiden, na het afzetten van de eieren pakt het mannetje deze op en spuugt ze in het schuimnest. Het is nu tijd om het vrouwtje te verwijderen uit de kweekbak. Het mannetje zorgt voor het nest. Na een dag komen de eitjes uit en twee dagen later beginnen de jongen vrij te zwemmen. Haal zodra dit gebeurt het mannetje uit de bak en begin met het voeren van vloeibaar voedsel. Na een week of drie kun je de jongen met wat groter voedsel beginnen te voeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.