Paracheirodon innesi  – Neontetra

Wetenschappelijke naam: Paracheirodon innesi
Nederlandse naam: Neontetra
Herkomst: Zuid-Amerika
Familie: Characidae (karperzalmen)
Lengte: 4 centimeter / 5 centimeter
Maximale leeftijd: 10 jaar
 

Alles over Neon Tetra en veel meer vind je op Aquariumfans.nl

 

Het uiterlijk van de vis

Neontetra - paracheirodon innesi

Het mannetje en het vrouwtje van de Neontetra zijn niet van elkaar te onderscheiden.  Ze zijn even groot en zien er precies hetzelfde uit met hun ‘doorzichtige’ lichaam, rode streep en lichtgevende blauwe streep die doorloopt tot over de ogen.

De inrichting van het aquarium

Voor een kleine vis als Paracheirodon innesi is geen groot aquarium nodig, een lengte van 50 centimeter is voldoende. De Neontetra stelt maar weinig eisen aan de inrichting van het aquarium, enkele schuilplaatsen in de vorm van bijvoorbeeld planten, stellen ze erg op prijs. Het is aan te raden om donker bodemmateriaal en drijfplanten te gebruiken, dit doet de kleuren van de vissen mooier uitkomen.

Het water

Het wordt aangeraden om de Neontetra in zacht, zuur water te houden. In wat harder water met een hogere PH doen ze het echter ook prima. De PH kun je tussen de 6 en 7,5 houden. De GH bedraagt het best tussen de 5 en 8, maar iets harder water kunnen ze ook goed hebben. De temperatuur hoeft niet hoog te zijn, zo rond de 24°C is prima.

Gedrag

De Neontetra is een zeer vredelievend visje, dat zelfs naar schuw neigt. Het is een echte scholenvis, en daarom moet je ze met minimaal 6 exemplaren. Een grotere school is echter altijd beter voor de vissen, en is tevens zeer spectaculair om te zien. Houdt er daarom liever een stuk of tien of meer.

Geschikte medebewoners

Omdat Neontetra’s vrij schuw zijn, is het aan te raden om ze niet met drukke of wat agressieve vissen te houden. Houdt ze ook nooit met Maanvissen, want deze lusten wel een Neontetra. Een combinatie zou kunnen zijn:

  • Bovenlaag: koppel of harem Goerami’s
  • Middenlaag: school Neontetra’s
  • Onderste laag: school Corydoras of Otocinclus

Voeding

Neontetra’s eten zowel droogvier, diepvriesvoer als levend voer. Let er wel op dat ze door hun kleine bek geen grote brokken voer aankunnen.

Voortplanting

De kweek in aquaria is zeer zeldzaam en het zal zeker nooit spontaan gebeuren. Slechts zelden wordt er melding gemaakt van een kweek. Wil je het toch proberen, zorg dan absoluut voor zacht, zuur water met een bruinige kleur en breng de hele school over naar de kweekbak. Verwijder na het afzetten van de eieren de vissen. De eieren komen na een dag uit, waarna je kunt beginnen met het voeren van vloeibaar voedsel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.