Paracheirodon axelrodi – Kardinaaltetra
- 01
- apr
Wetenschappelijke naam: Paracheirodon axelrodi
Nederlandse naam: Kardinaaltetra
Herkomst: Zuid-Amerika
Familie: Characidae (karperzalmen)
Lengte: 5 centimeter
Maximale leeftijd: 10 jaar
Het uiterlijk van de vis
Het mannetje en het vrouwtje van de Kardinaaltetra zijn niet van elkaar te onderscheiden. Ze zijn even groot en zien er precies hetzelfde uit met hun ‘doorzichtige’ lichaam, rode streep en lichtgevende blauwe streep die doorloopt tot over de ogen.
De inrichting van het aquarium
Voor een kleine vis als Paracheirodon axelrodi is geen groot aquarium nodig, een lengte van 50/60 centimeter is voldoende. De Kardinaaltetra stelt maar weinig eisen aan de inrichting van het aquarium, enkele schuilplaatsen in de vorm van bijvoorbeeld planten, stellen ze erg op prijs. Het is aan te raden om donker bodemmateriaal en drijfplanten te gebruiken, dit doet de kleuren van de vissen mooier uitkomen.
Het water
Het wordt aangeraden om de Kardinaaltetra in zacht, zuur water te houden. In wat harder water met een hogere PH doen ze het echter ook prima. De PH kun je tussen de 6 en 7,5 houden. De GH bedraagt het best tussen de 5 en 8, maar iets harder water kunnen ze ook goed hebben. De temperatuur hoeft niet hoog te zijn, zo rond de 24°C is prima.
Gedrag
Kardinaaltetra’s zijn zeer vredelievende aquariumvissen, ze kunnen zelfs een beetje schuw zijn. ,Het is een echte scholenvis, en daarom moet je ze met minimaal 6 exemplaren. Een grotere school is echter altijd beter voor de vissen, en is ook het mooiste om te zien. Houdt er daarom liever een stuk of tien of meer.
Geschikte medebewoners
Omdat Kardinaaltetra’s vrij schuw zijn, is het aan te raden om ze niet met drukke of agressieve vissen te houden. Houdt ze nooit met Maanvissen, uit eigen ervaring weet ik dat die best een Kardinaaltetra (of 25…) lusten. Een combinatie zou kunnen zijn:
- Bovenlaag: koppel of harem Goerami’s
- Middenlaag: school Kardinalen
- Onderste laag: school Corydoras of Otocinclus
Voeding
Kardinaaltetra’s eten zowel droogvier, diepvriesvoer als levend voer. Let er wel op dat ze door hun kleine bek geen grote brokken voer aankunnen.
Voortplanting
De kweek in aquaria is zeer zeldzaam en het zal zeker nooit spontaan gebeuren. Slechts zelden wordt er melding gemaakt van een succesvolle kweek van Kardinaaltjes. Wil je het toch proberen, zorg dan absoluut voor zacht, zuur water met een bruinige kleur en breng de hele school over naar de kweekbak. Verwijder na het afzetten van de eieren de vissen. De eieren komen na een dag uit, waarna je de kleintjes kunt voeren met vloeibaar voedsel.