Phenacogrammus interruptus – Congozalm
- 01
- apr
De Congozalm is een prachtige aquariumvis, helaas wordt hij vaak in een te klein aquarium gehouden. Deze fanatieke zwemmers voelen zich pas thuis in een langgerekt aquarium waarin ze flink kunnen zwemmen.
Wetenschappelijke Naam: Phenacogrammus interruptus
Nederlandse naam: Kongozalm / Congozalm
Familie: Alestidae (Afrikaanse karperzalmen)
Herkomst: Congo
Lengte
Tot ongeveer 8,5 centimeter.
Geslachtsonderscheid
De mannetjes zijn groter en mooier gekleurd dan de vrouwtjes en hebben tevens langere vinstralen (zowel rug- staart- als aarsvin).
Het aquarium
De Congozalm is een fanatieke zwemmer en heeft dan ook een groot aquarium nodig, 1.40 meter is het minimum. Richt het aquarium in met een flinke randbeplanting, een liefst donkere bodem en wat drijfplanten, waardoor de kleur van de Kongozalm beter uitkomt. Zorg er ook voor dat er flink veel open zwemruimte is in de middelste waterlaag van het aquarium. Het is verstandig om planten met harde bladeren te gebruiken, bijvoorbeeld Anubias-soorten, want Congozalmen hebben de neiging om van zachte planten te snoepen.
Karakter
De Kongozalm is een vriendelijke, niet agressieve vis, die in een flinke school gehouden moet worden. 6 exemplaren is wel het minimum, maar houdt ze liever met wat meer. Houdt ze in geen geval met agressieve vissen, hier zal Phenacogrammus interruptus schuw van worden. De Kongozalm zwemt vooral in de middelste waterlaag.
Waterkwaliteit
Temperatuur: 24-27
Ph: 6-6,5
GH: 8-12
Het is aan te raden om over turf te filteren om de Ph te verlagen.
Voeding
Congozalmen zijn alleseters die onder andere droogvoer, levend voer, plantaardig voer (planten met zachte bladeren), diepvriesvoer en geblancheerde groenten.
Voortplanting
De kweek is redelijk eenvoudig. De kweek wordt gestimuleerd door direct zonlicht op de (kweek)bak te laten schijnen, dit kan ook nagebootst worden met een felle lamp. Er worden zeer veel eitjes afgezet, waarna het aan te raden is om de vissen te verwijderen uit de kweekbak. Na 6 dagen komen de eieren uit en kun je gaan voeren met artemia / stofvoer.