Pelvicachromis pulcher – Kersenbuikcichlide
- 01
- apr
De Kersenbuikcichlide is een zeer populaire cichlidesoort, hij kan dan ook in een gezelschapsaquarium gehouden worden, mits je rekening houdt met de keuze voor medebewoners. Deze cichlide heeft echter ten onrechte een slechte naam opgebouwd. Veel aquarianen zien deze vis als zeer agressief, maar als je hem in een ruime bak houdt met geschikte medebewoners is er niets aan de hand
Wetenschappelijke naam: Pelvicachromis pulcher
Nederlandse Naam: Kersenbuikcichlide
Herkomst: Kameroen en Nigeria
Familie: Cichlidae (Cichliden)
Geslachtsonderscheid
Het vrouwtje is kleiner dan het mannetje en haar buik is feller rood van kleur dan bij het mannetje, de rug- en aarsvin van het mannetje zijn daarnaast puntiger dan bij het vrouwtjes.
Lengte
Tot 10cm (man)
Tot 7cm (vrouw)
Huisvesting
Houdt Pelvicachromis pulcher in een ruim aquarium, een breedte van een meter is het minimum. Een dichte beplanting is gewenst, maar zorg ook voor voldoende zwemruimte in de onderste waterlaag. De bodem mag niet scherp zijn, fijn grind (1-3mm) of zand zijn zeer geschikt als bodemmateriaal. Absoluut noodzakelijk zijn schuilplaatsen in de vorm van een hol, denk eens aan halve kokosnoten, bloempotten of opgehoopte stenen.
Karakter
De Kersenbuikcichlide is (in tegenstellig tot wat vaak gezegd wordt) van nature niet agressief. Uiteraard blijft het wel een cichlide, en tijdens het broedseizoen kunnen deze vissen daarom wél fel reageren naar andere vissen. Met name als er jongen zijn verdedigd Pelvicachromis pulcher zijn territiorium. Kersenbuikcichlides dienen in een koppel gehouden te worden. Merk je dat de vissen elkaar niet mogen? Probeer dan een van beide vissen te vervangen voor een andere, zodat er een kans bestaat op jongen. Combineer Pelvicahromis pulcher met rustige, niet territoriale vissen. Corydoras en andere vredelievende scholenvissen zijn een prima keuze.
Waterkwaliteit
- Temperatuur: 24-26°C
- Ph: 6,5-7
- GH: 8-12
Voeding
Pelvicachromis pulcher is een alleseter en eet zowel droogvoer, levend voer als diepvriesvoer.
Kweek
De kweek is vrij gemakkelijk als je een goed kweekstel hebt. Zorg voor een plek waar de eieren in kunnen worden afgezet, deze plek dient de vorm van een grot te hebben. Een bloempot of halve kokosnoot bijvoorbeeld zijn hiervoor geschikt. Na het afzetten van de eieren worden deze door de ouders zeer zorgvuldig verzorgd, ook als de jongen geboren zijn worden ze nog enkele weken verzorgd door de oudervissen. De ongeveer honderd eieren komen na een paar dagen uit.