Biotoopaquaria

Wat meer gevorderde aquarianen kiezen vaak voor biotoopaquarium. In een biotoopaquarium probeer je de natuurlijke leefomgeving van vissen zo goed mogelijk na te bootsen, ook zwemmen er in dit aquarium vissen uit hetzelfde gebied. Er bestaan verschillende soorten biotoopaquaria.
 

Alles over je aquarium vind je op Aquariumfans.nl

 

Zuid-Amerika

In een Zuid-Amerikaans biotoopaquarium wordt het Amazonegebied nagebootst. Het gebruik van kienhout staat centraal. Breng daarom een paar mooie stukken aan. Het plantengebruik hoort matig te zijn. Geschikte plantensoorten zijn bijvoorbeeld planten uit de families Limnobium, Ludwigia, Sagittaria, Myriophyllum, Cabomba, Lilaeopsis en Echinodorus. Wat vissen betreft heb je een ruime keuze. Heel veel dwergcichlides komen uit Zuid-Amerika, maar ook de grotere cichlidesoorten, zoals Maanvissen en Discusvissen, komen hier vandaan. Daarnaast komen zeer veel scholenvissen (tetra’s, zalmen) en de leden van de Corydoras- en Ancistrusfamilie uit Zuid-Amerika.

Ideale waterwaardes: GH 15, KH 4, PH 6,5/7.

Midden-Amerika

Met een Midden-Amerika biotoop kom je al gauw uit op een biotoop met levendbarenden. Guppy’s, Platy’s, Zwaarddragers en andere levendbarenden komen hier vandaan. Het aquarium kun je matig beplanten en decoreren met wat (Lei)steen. Enkele plantenfamilies uit Midden-Amerika zijn Cabomba, Bacopa, Lobelia, Ludwigia, Myriophyllum, Echinodorus en Heteranthera.

Ideale waterwaardes: deze soorten zijn inmiddels zo ver doorgekweekt, dat ze prima bestand zijn tegen ons leidingwater. Ze doen het prima in middelhard water met een PH rond de 7,5.

Afrika

Tanganyika

Een oude bekende is het Tanganyika biotoop. In dit Afrikaanse meer vind je een zeer speciale plantensoort: algen! Veel Tanganyikacichliden zijn gek op deze plantjes. Door verder geen, of heel gering, gebruik te maken van planten, zul je al snel een bealgd aquarium krijgen. Wil je toch wat plantjes aanbrengen, kies dan voor Vallisneria of Anubias. Het aquarium richt je verder in met een zandbodem en stenen, die tevens dienen als schuilplaats. Gebruik hiervoor geen leisteen. Let er op dat Tanganyikacichliden van een hoge PH en hard water houden, een PH van 8 is meestal geschikt.

Malawi

Ook het Malawi biotoop is al redelijk ingeburgerd, wat niet vreemd is. Malawicichliden kenmerken zich immers door hun vaak schitterende, felle kleuren. Een Malawibiotoop lijkt nogal op een Tanganyikabiotoop, ook hier gebruik je veel stenen en weinig tot geen planten. Net als in het Tanganyikabiotoop zijn Anubias en Vallisneria geschikte plantensoorten. Kies voor een zandbodem.

Azië

Nog niet zo’n heel bekend biotoopaquarium vormt de Azië biotoop. Vreemd, want er is keuze genoeg op het gebied van vissen. Zo kun je kiezen voor labyrintvissen, daniosoorten, rasboras, botia’s en de Indische modderkruiper. De inrichting van het Aziëbiotoop is erg aantrekkelijk en lijkt nogal op het Zuid-Amerika biotoop. Gebruik kienhout en veel planten, bijvoorbeeld uit de volgende families; Vallisneria, Cryptocyrone, Javamos en Hygrophila.