Algen in het aquarium
In de meeste aquaria zijn sporen van algen te zien, meestal een doorn in het oog van de aquariaan! In dit artikel worden enkele algensoorten besproken die vaak in zoetwateraquaria ontstaan.
Het voorkomen van algen
Het helemaal voorkomen van algengroei is bijna onmogelijk maar je kunt het natuurlijk wel proberen zoveel mogelijk voorkomen door de volgende aanwijzingen op te volgen:
- Plaats een aquarium nooit in direct zonlicht.
- Was nieuw aangekochte planten altijd goed uit onder stromend water voor je deze in het aquarium plaatst.
- Plaats veel snelgroeiende planten in je aquarium.
- Houdt niet teveel vissen in je aquarium.
Voer je vissen niet te veel, er mogen geen etensresten in het water achterblijven. - Ververs elke week zo’n 20% van je aquariumwater en zorg dat je een goede filter hebt.
- Vervang elk jaar je TL-balken, slecht licht zorgt voor algengroei.
- Laat algengroei niet de overhand nemen en grijp gelijk in: zie je een begin van alg, verwijder het dan direct.
- Plaats algetende vis- of garnalensoorten in het aquarium.
Groene Alg
Op bladeren en de ruiten is een egaal groene laag alg te zien, met daarin zwarte puntjes. Groene algen komen vaak voor in nieuwe aquaria, maar ook in aquaria die langer dan drie maanden draaien.
Oorzaak en bestrijding
Een te hoog fosfaat- of nitraatgehalte. Dit is op te lossen door snelgroeiende planten aan te brengen, het water te verversen en minder te voeren. Het is verder aan te raden om je filter goed schoon te maken. De algen zelf zijn op de ruiten vrij makkelijk te verwijderen met een sponsje. Probeer aangetaste planten schoon te maken of anders te verwijderen.
Zweefalg
Zoals de naam al zegt: deze algen zweven door het hele aquarium. Na verloop van tijd kleurt het water groen.
Oorzaak en bestrijding
Zweefalg kan verschillende oorzaken hebben maar heeft meestal te maken met de waterkwaliteit. Zo kan het ammoniakgehalte te hoog zijn door ernstige vervuiling, of je CO2 waarde te laag zijn. Teveel licht kan ook een oorzaak zijn. Er zijn dan ook verschillende bestrijdingsmogelijkheden, zoals:
- Zorg dat je waterwaardes op orde zijn en dat er niet teveel vervuiling in het aquarium is (water verversen, filter schoonmaken….)
- Zorg voor snelgroeiende planten om de CO2 waarde weer in balans te brengen.
- Schakel het licht vier dagen lang uit en zorg dat er van buiten ook geen licht in het aquarium komt. Hierna het filter (filter over kool!) schoonmaken en dit regelmatig blijven doen. Let op: deze methode kan je planten doden door lichttekort.
- Levende watervlooien in de bak doen is ook een bekende methode, maar je vissen eten deze uiteraard op. Zet deze dus als dat mogelijk is, apart!
- UV-licht aanbrengen is een goede oplossing.
Blauwalg
Een blauw-groene, slijmerige laag die afgezet wordt op de planten. Vaak worden er bellen in gevormd. Deze alg stinkt erg als je hem uit het water wordt haalt.
Oorzaak en bestrijding
De oorzaak heeft altijd te maken met de waterkwaliteit: te weinig nitraat, een ammoniumpiek, weinig circulatie in de bak of een te hoge organische belasting (door rottend materiaal bijvoorbeeld, of bij teveel vissen in de bak, die teveel worden gevoerd).
Je kunt de waterkwaliteit verbeteren door vuil van de bodem te verwijderen, water te verversen, het schoonmaken van de filter en minder voeren.Bij een te laag nitraatgehalte kunt KNO3 toevoegen.
Bruinalg (kiezelwieren)
Een bruine, soms wat slijmerige laag die op de ruiten, bladeren en alle andere voorwerpen in het aquarium te zien is. Deze alg komt vaak voor bij pas opgestarte bakken. Vaak verdwijnt de bruine laag vanzelf. Je kunt bruine alg handmatig verwijderen met een algenmagneet.
Oorzaak en bestrijding
Vaak is deze alg te zien in nieuwe bakken, waar de waterwaardes nog niet helemaal stabiel zijn. Ook een plotselinge ernstige vervuiling (ammoniaum, bv door een dode vis) kan een oorzaak zijn. Vaak trekt deze alg vanzelf weg als het een pas opgestarte bak betreft. Je kunt eventueel een algenetende vissensoort inzetten.
Baardalg, Penseelalg, Borstelalg (Rode algen)
De naam ‘rode algen’ is nogal misleidend, want deze algen zijn niet rood van kleur. Baardalg vormt korte, groene haartjes. Borstel- en penseelalg zijn donkerder van kleur, soms tegen zwart aan. Deze algen zijn meestal te zien op, maar kunnen zich uitbreiden naar de ruiten en andere voorwerpen in het aquarium.
Oorzaak en bestrijding
Veelal krijg je deze algen ‘cadeau’ bij aankoop van een nieuwe plant, reinig je planten dus zeer grondig voor je ze in je eigen aquarium plaatst. Vaak is een lage CO2 waarde ook een oorzaak. Er zijn verschillende bestrijdingstechnieken bekend voor deze algen:
- Met thee! Voeg elke week 1 kopje per 100 liter water toe.
- Algenetende vissen kunnen helpen (Chrossocheilus soorten)
- Een “middagpauze,” het licht ’s middags een uur uit doen, helpt soms ook. Echter de vissen vinden dit niet fijn.
Draadalg
Draadalg vormt korte of lange draden in het aquaruim, die tot wel 50cm lang kunnen worden. De groene draadalg slingert door de hele bak heen en hechten zich aan planten.
Oorzaak en bestrijding
De oorzaak ligt vrijwel altijd bij een te laag CO2 gehalte in het water, zorg er dan ook voor dat deze op orde is, hier zijn verschillende technieken voor.