Cichliden – geliefde aquariumvissen

Cichliden behoren tot de meest gehouden, en tevens meest geliefde aquariumvissen. Ze zijn met hun vaak felle kleuren en interessante paar- en vooral broedgedrag dan ook erg interessante vissen.

Familie: Cichlidae
Orde: Perciformes (Baarsachtigen)
Naaste verwanten: Pomacentridae (Rifbaarzen)
 

Alles over cichliden vind je op Aquariumfans.nl

 

Uiterlijke Kenmerken

Cichliden onderscheiden zich van andere vissoorten doordat zij stekelige vinstralen hebben. Ook hebben ze een onderbroken zijlijn op hun lijf.

Verspreidingsgebied

Cichliden komen vooral op het Zuidelijk Halfrond voor. Hun verspreidingsgebied is groot: Midden- en Zuid-Amerika (met uitzondering van Chili), Afrika (uitgezonderd het Noord-Westen), Madagaskar en het zuiden van India.

Ichthyologie

Ichthyologie is de naamgeving der vissen, deze is niet altijd even duidelijk. Er komen namelijk regelmatig veranderingen voor in de namen van vissen. Daarom zijn sommige vissen onder meerdere namen bekend. Een typisch voorbeeld is het Antennebaarsje. Tegenwoordig is de correcte naam van deze vis Microgeophagus ramirezi. Vaak worden deze vissen echter nog verkocht onder de naam Apistogramma ramirezi.

Gedragskenmerken

Cichlides zijn altijd territoriaal ingesteld, vooral in de broedperiode. Sommige soorten hebben hier meer ‘last’ van dan anderen. Alle cichlides plegen een vorm van broedzorg, we kennen hier bijvoorbeeld holenbroeders en muilbroeders.

Cichlides uit het Malawimeer in Afrika

In dit gigantische meer leven meer dan 500 verschillende cichlidensoorten, en waarschijnlijk zijn ze nog niet eens allemaal ontdekt. De Malawicichliden zijn onder te verdelen in twee soorten, de Mbuna’s en de Utaka’s.

Mbunacichliden leven vooral aan de oevers van het meer, die gekenmerkt worden door de rotsachtige bodem. Bekende geslachten van Malawicichliden zijn Cynotilapia, Labeotropheus Iodotropheus, Pseudotropheus, Labidochromis, Petrotilapia, en Melanochromis. Om een Malawibiotoop te creëren richt je het aquarium in met veel rotsen en schuilmogelijkheden. Planten zijn niet nodig, maar mogen natuurlijk wel. Kies dan bijvoorbeeld voor Anubias. Mbunacichliden zijn allesetende vissen, zorg daarom voor afwisseling in het voedingspatroon. Mbunacichliden zijn muilbroeders.

Onder de Utakacichliden kennen we slechts één geslacht: Copadichromis. Onder dit geslacht vallen ongeveer twintig soorten aquariumvissen. De inrichting van het aquarium en de verzorging van de vissen is hetzelfde als bij de Mbuna’s.

Cichliden uit het Malawimeer houdt je het liefst op een temperatuur van ca. 25graden. Het water moet licht basisch zijn, in ieder geval boven de 7. Het water moet hard zijn.

Cichlides uit het Tanganyikameer

In dit grote Afrikaanse meer leven meer dan 200 cichlidensoorten. De populairste soorten zijn de zogenaamde Slakcichliden (Neolamprologus) en de holenbroeders van het geslacht Julidochromis. Enkele andere geslachten zijn Tropheus, Altolamprologus , Cynotilapia en Cyprichromis.

Het water in het aquarium moet basisch zijn, met een Ph van minimaal 7,5. Het water moet ook hard zijn. De temperatuur bedraagt het best 25 tot 26 graden. De inrichting van het aquarium is hetzelfde als een Malawibiotoop, dus met veel stenen.

Cichlides uit het Victoriameer

In het Victoriameer in Afrika leven meer dan 400 cichlidensoorten. Deze soorten vallen vrijwel allemaal onder het geslacht Haplochromis (muilbroeders)

Zorg voor veel schuilplaatsen in de vorm van rotsen. Beplanting is niet noodzakelijk, maar als je wel planten wilt, kies dan voor bijvoorbeeld Anubias, een harde, sterke soort.

Zorg voor een hoge Ph, tussen 7 tot 8,5. Het water moet zacht tot middelhard zijn. Een geschikte temperatuur is 25 a 26 graden.

Cichlides uit West-Afrika

Bekende cichlides uit West-Afrika zijn de kersenbuikcichliden van het geslacht Pelvicachromis (waaronder de bekende Kersenbuikcichlide). Ook Nanochromis en Anomalochromis zijn bekende cichliden. Eerste en laatstgenoemde vissen zijn holenbroeders. Richt het aquarium dus in met holen. De verdere inrichting is van weinig belang. Deze cichliden zijn alleseters, zorg dus voor een afwisselend dieet.

De temperatuur moet minimaal 25 graden bedragen, maar liever 27. Het water moet vrij zacht zijn, de Ph is van minder belang.

Cichlides uit Madagascar

Deze cichliden worden zelden aangeboden in de handel. In totaal leven er zes geslachten, met in totaal ongeveer 20 soorten. Het geslacht Paratilapia is het meest bekend.

Cichlides uit Azië

In Azië leven maar weinig cichliden. Etroplus is een redelijk bekend geslacht en wordt soms aangeboden in de handel. Aziatische cichliden zijn makkelijk te houden omdat de waterwaardes van weinig belang zijn. Deze cichliden zijn alleseters.

Cichlides uit Midden-Amerika

Eigenlijk zijn slechts twee cichlidensoorten uit Midden-Amerika erg bekend: de Vuurkeelcichlide (Thorichtys meeki) en de Zebracichlide (Cichlasoma nigrofasciatum,) Deze soorten worden dan ook regelmatig aangeboden in de handel.

Cichlides uit Zuid-Amerika

Uit Zuid-Amerika komen de meeste, en de meest populaire cichliden. Veel soorten zijn kleinblijvend en daarom ook geschikt voor kleinere aquaria. De holenbroeders van het geslacht Apistogramma/Mikrogeophagus zijn zeer populair. Dit zijn dwergcichliden die ook prima in een wat kleiner aquarium gehouden kunnen worden. Daarnaast zijn de grotere cichliden, die tevens ook een interessant broedgedrag hebben, zeer populair. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Maanvis (geslacht Ptrerophyllum) en de Discusvis (geslacht Symphysodon)

De waterwaardes voor de Zuid-Amerikaanse cichliden zijn meestal zacht en zuur water, met een temperatuur rond 25 graden. Het zijn alleseters. Richt het aquarium in met kienhout en grote, frisgroene planten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.