Ziektes bij aquariumvissen

‘Zo gezond als een vis’ gaat vaak op, maar niet altijd. Ook vissen worden wel eens ziek. Soms kun je er als verzorger niets aan doen, maar een zieke vis is helaas ook vaak de oorzaak van de verzorger. Het is daarom belangrijk om je vissen op de juiste manier te verzorgen. Zijn je vissen toch ziek geworden? Bekijk dan onderstaande tekst eens, wellicht is het nog niet te laat! Wees voordat je een vis met medicijnen gaat behandelen, altijd 100% zeker van je zaak. Een verkeerde toediening van medicijnen maakt het ziektebeeld er niet beter op. Ga daarom het liefst even te rade bij de dierenarts of aquariumwinkel.
 

Alles over visziekten vind je op Aquariumfans.nl

 

Wanneer is een vis ziek?

Vaak is het vrij duidelijk dat een vis zich niet goed voelt. Over het algemeen zal een zieke vis stoppen met eten en zich opschuilen in een hoekje, weg van de andere vissen. Andere symptomen die kunnen duiden op een ziekte zijn bijvoorbeeld uitstaande schubben, gezwellen, verwondingen, rode kieuwen en een uitpuilende of juist ingevallen buikstreek.

Soorten ziekten

We kunnen visziekten opdelen in vijf groepen:

  • Virale infecties (hier is verder weinig over bekend, er zijn ook geen geneesmiddelen voor
  • Bacteriële infecties
  • Schimmelinfecties
  • Eencellige parasieten
  • Parasitaire worminfecties

Bacteriële infecties

Deze infecties ontstaan altijd van binnenuit, en zijn veelal te voorkomen door een goede verzorging van je vissen.

Buikwaterzucht/Zwemblaasinfectie

Symptomen: De buikstreek van de vis zwelt op en vaak gaan de schubben uitstaan. De zieke vis eet niet meer, schuilt zich op en kan niet meer horizontaal zwemmen.
Behandeling: Deze ziekte is helaas niet te behandelen en is daarnaast zeer besmettelijk. De vis zal erg lijden onder deze ziekte, verlos hem daarom zo snel mogelijk uit zijn lijden.

Huidinfectie

Symptomen: De huid van de vis vertoont rode plekken, en de vis schuurt langs randen van bijvoorbeeld stenen, alsof hij jeuk heeft.
Behandeling: Meestal voldoet een behandeling met Esha2000. deze ziekte is besmettelijk en het is daarom verstandig om zieke vissen in quarantaine te zetten.

Uitpuilende ogen of ‘Pop Eye’

Symptomen: Uitpuilende ogen
Behandeling: Dit is vaak van tijdelijke aard, maar het kan besmettelijk zijn. Een antibioticakuur is daarom verstandig.

Vinrot

Symptomen: De vinnen rotten letterlijk weg, eerst worden de randen van de wond wit, en uiteindelijk sterven de aangetaste delen af. Vinrot ontstaat meestal als gevolg van een verwonding.
Behandeling: Om vinrot te voorkomen is het belangrijk dat de kwaliteit van het water goed is, ververs daarom regelmatig het water. Heb je echter toch vinrot geconstateerd, dan kun je dit behandelen met een antibioticum.

Vissen TBC

Symptomen: De vis takelt af, de kleur verdwijnt, evenals de eetlust en het zwemgedrag. De vis vermagert en zondert zich af.
Behandeling: Helaas is deze ziekte niet te behandelen, het is daarom het beste om de vis uit zijn lijden te verlossen. Probeer de waterkwaliteit in het aquarium te verbeteren. Pas altijd goed op met TBC, want deze ziekte is overdraagbaar op de mens! Controleer daarom of je geen wondjes hebt voordat je met je handen in het aquarium gaat.

Schimmelinfecties

Schimmels voeden zichzelf met afvalstoffen uit het aquarium. Het is daarom belangrijk om regelmatig het water te verschonen. Overigens kiezen schimmels altijd voor vissen die al ziek of gewond zijn. Een schimmelinfectie is daarom iets wat nog eens bovenop een andere ziekte komt.
Behandeling: met jodiumzout. Vul een schone emmer met water, voeg per elke 10 liter water 200 gram jodiumzout toe. Plaats nu de zieke vis over in de emmer en laat hem maximaal twee minuten hierin. Plaats de vis hierna over in een quarantaineaquarium.

Eencellige parasieten

Deze parasieten zijn vrijwel altijd te herkennen aan de huid van de vis. De kleur van de huid verandert of wordt dof, of er zijn witte plekjes merkbaar op de vis.

Flagellaten

Symptomen: De vis vermagert maar de buik zwelt op. De ontlasting is slijmerig en licht van kleur.
Behandeling: Koop levende muggenlarven en zet deze in een schone emmer met een metronidazole-oplossing. Controleer goed de hoeveelheid die je moet toevoegen. Op het moment dat er larven beginnen te sterven, vang je de muggenlarven op en vries je deze in. Voer de besmette vissen tweemaal per dag met dit voer, doe dit acht dagen lang. Het is belangrijk dat je na de kuur filtert met actieve kool, om de schadelijke stoffen te verwijderen.

Gatenziekte

Symptomen: Deze ziekte komt vooral bij grotere vissen voor, met name bij Discusvissen is het een gevreesde ziekten. De symptomen zijn zeer duidelijk, de vis heeft ‘gaten’ in zijn lijf, meestal vooral bij de kop. De oorzaak van de gatenziekten kunnen darmflagellaten zijn, of er is sprake van een tekort aan calcium, vitamine D of fosfor.
Behandeling: Zet de aangetaste vis in quarantaine, er zijn medicijnen op de markt tegen gatenziekte.

Sporozoa

Symptomen: De vis wordt bleek van kleur en kan niet meer goed zwemmen.
Behandeling: Met een antibioticum.

Witte stip (Ichthyo)

Symptomen: Een zeer bekende ziekte die gelukkig over het algemeen goed te behandelen is. De vis vertoont witte stippen op het lijf en soms ook op de kieuwen. De vissen schuren zich vaak langs randen. In een later stadium worden de vissen suffig, de witte plekken worden groter en uiteindelijk sterft de vis.

Witte stip ontstaat vaak bij net gekochte vissen. De ziekteverwekkers zitten vaak al in de bak, en vallen door stress minder sterke vissen aan. Black Molly’s zijn erg gevoelig voor witte stip.
Behandeling: Er zijn diverse medicijnen op de markt tegen witte stip. Over het algemeen is de ziekte goed te behandelen. Ook een tijdelijke verhoging van de temperatuur wil wel eens helpen, echter niet alle vissen kunnen hier goed tegen. Witte stip is erg besmettelijk, zet aangetaste vissen daarom altijd in quarantaine.

Parasitaire worminfecties

De naam zegt het al: parasitaire worminfecties worden veroorzaakt door wormen.

Draadwormen

Symptomen: De vis verliest zijn eetlust en vermagert. De ontlasting is slijmerig en licht van kleur. Soms kun je wormen uit de anus van de vis zien steken.
Behandeling: Voor draadwormen zijn antiwormmiddelen op de markt.

Haakwormen

Symptomen: De ontlasting van de vis is slijmerig en licht van kleur. De vis vermagert erg of zwelt juist op.
Behandeling: Er is helaas geen behandeling mogelijk, los de vis op een humane manier uit zijn lijden.

Huidwormen

Symptomen: De aangetaste vissen worden donker van kleur en verliezen hun eetlust. Er zijn aangetaste plekken op de huid te zien, die vaak een troebel en bloederig uiterlijk hebben. De vissen schuren zich langs randen om de wormen kwijt te raken.
Behandeling: Deze ziekte is besmettelijk, zet aangetaste vissen daarom in quarantaine en behandel met flubenol.

Kieuwwormen

Symptomen: De vis wordt donker van kleur en ademt snel, vaak is een van de kieuwen gesloten.
Behandeling: Er worden verschillende oplossingen aangedragen, waarbij een combinatie van stoffen wordt toegevoegd aan het aquariumwater. Het is verstandig om de dierenarts te vragen om een kuur voor je klaar te maken. De kuur neemt meestal ongeveer een week in beslag.

Lintwormen

Symptomen: De vis zwelt op, of vermagert juist. Vaak zwellen de ogen ook op.
Behandeling: Er is helaas geen behandeling mogelijk, los de vis op een humane manier uit zijn lijden.