Vuurgarnalen – Neocaridia denticulata sinensis var. red

Wetenschappelijke naam: Neocaridia denticulata sinensis var. red
Nederlandse naam: Vuurgarnaal of Cherrygarnaal
Herkomst: Taiwan
Lengte: ca. 3 centimeter
Leeftijd: 1,5 jaar
 

Alles over vuurgarnalen vind je op Aquariumfans.nl

 

Het uiterlijk en geslachtsonderscheid

De vrouwtjes zijn gemakkelijk van de mannetjes te onderscheiden door hun knalrode kleur, die zo kenmerkend is voor Vuurgarnalen. De mannetjes zijn veel lichter van kleur, vaak wat beigeachtig. Mannetjes en vrouwtjes zijn ongeveer even groot. Ook zie je bij de vrouwtjes vaak een geel gekleurd schildje op de rug zitten.

De inrichting van het aquarium

Een garnalenaquarium hoeft niet groot te zijn. Zo’n twintig liter is al voldoende, maar een Aqua40 heeft een mooi formaat. Garnalen houden van gedempt licht, zorg er daarom voor dat je wat drijfplantjes aanbrengt. Richt het aquarium verder in met wat mos en groene planten. Een donkere bodem is ook aan te raden om dat de kleur van de garnalen dan mooier uitkomt. Een krachtige filter is niet nodig.

Gedrag en combineren

Garnaaltjes zijn zeer vreedzame beestjes (al zou je dat niet zeggen als je ziet dat ze met zijn allen een dode garnaal op zitten te eten) maar zijn ook vrij schuw. Houdt ze daarom altijd in een grote groep, tien stuks is het minimum maar je zult ze veel vaker zien als je er meer houdt. Overigens planten ze zich snel voort dus zul je al snel een grote groep hebben. Je kunt ze in principe met kleine vissen samenhouden, maar het is vele malen beter om een speciaalaquarium in te richten voor je garnalen.

Voeding en verzorging

Geen soort is zo makkelijk te voeden als de garnaal! Garnalen eten letterlijk alles, droogvoer, diepvriesvoer, groenten, vis, algen etc. Als je witte schildjes ziet liggen (niet schrikken, dit zijn geen dode garnalen) dan kun je deze het beste laten liggen. Garnalen vervellen namelijk regelmatig om te kunnen groeien. In het afgeworpen schild zitten belangrijke voedingsstoffen voor de garnalen. Ze eten deze schilden daarom vanzelf weer op.

De kweek

De kweek is zeer eenvoudig, je hoeft er niets voor te doen. Zet mannetjes en vrouwtjes bij elkaar en het komt vanzelf goed. Wanneer het vrouwtje zwanger is, kun je de eitjes zien zitten. In het begin zijn deze licht van kleur, meestal wat geelachtig. Later worden de eitjes steeds donkerder van kleur. Na ongeveer drie weken worden de eitjes geworpen, en al snel zul je kleine garnaaltjes zien rondzwemmen. De jongen groeien als kool, je hoeft geen speciale voeding toe te voegen voor de jongen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.