Moenkhausia sanctaefilomenae – Roodoogzalm

Wetenschappelijke naam: Moenkhausia sanctaefilomenae
Nederlandse naam: Roodoogzalm
Herkomst: Paraguay
Familie: Characidae (karperzalmen)
Lengte: ca. 6 centimeter
 

Alles over aquariumvissen vind je op Aquariumfans.nl

 

Uiterlijk van het mannetje

Het mannetje heeft een zilverkleurig lichaam met een deels zwarte staart en rode ogen. Aan de buikvinnen zit een wit randje.

Uiterlijk van het vrouwtje

Het vrouwtje ziet er hetzelfde uit als het mannetje, maar is over het algemeen wat groter en dikker dan het mannetje.

De inrichting van het aquarium

De Roodoogzalm wordt niet erg groot, en heeft dan ook geen groot aquarium nodig. Het zijn wel vissen die graag zwemmen, het is daarom aan te raden om ze een aquarium te geven van minimaal 80 centimeter lang. De inrichting is maar van weinig belang, het is wel aan te raden om te zorgen voor een donkere bodem en de aanwezigheid van wat drijfplanten. Dit laat de kleuren van de vissen beter uitkomen.

Het water

De Roodoogzalm stelt maar weinig eisen aan het aquariumwater. Met een PH tussen de 7 en 7,5 is hij tevreden. Het water mag middelhard zijn (GH 8-12) en de temperatuur gemiddeld, zo tussen de 22 en 27 graden. Het Nederlandse kraanwater voldoet over het algemeen prima.

Gedrag

Zeer vreedzaam zalmpje, dat thuishoort in een school. De Roodoogzalm toont totaal geen interesse in andere vissen en kunnen soms wat schuw zijn. Houdt ze het liefst in een zo groot mogelijke school. Moenkhausia sanctaefilomenae zul je meestal in de middelste waterlaag zien.

Geschikte medebewoners

De Roodoogzalm is zeer eenvoudig te combineren met andere vissen. Zorg ervoor dat je ze niet bij grote, agressieve vissen houdt, verder maakt de combinatie niet zoveel uit. Een combinatie kan bijvoorbeeld zijn:

  • Bovenlaag: koppel goerami’s, bijvoorbeeld de Trichogaster leeri
  • Middenlaag: school Moenkhausia sanctaefilomenae
  • Onderste laag: een meervalsoort, bijvoorbeeld Ancistrus of Peckoltia vittata

Voeding

Moenkhausia sanctaefilomenae is een makkelijke eter, zowel droogvoer, diepvriesvoer als levend voer stellen ze zeer op prijs. Deze zalmpjes kwamen op mij over als echte schrokops, ze aten veel en het leek nooit genoeg. Pas daarom op dat je ze niet overvoert.

Voortplanting

De kweek is op zich redelijk eenvoudig. Het is wel noodzakelijk om een kweekbak te hebben. Richt deze in met fijnbladige planten en filter over turf. Zet vervolgens de hele school over in de kweekbak. Roodoogzalmen zijn vrijleggers en eten hun eigen eitjes op, verwijder daarom de hele school zodra er eieren zijn afgezet. Na een dag of twee komen de eieren uit en kun je beginnen met het voeren met stofvoer. Na een week kun je beginnen met het voeren van wat groter voer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.