Aquarium: aanschaf en onderhoud

Veel beginners denken dat het houden van een aquarium gemakkelijk is, het spreekwoord zegt toch immers ‘zo gezond als een vis?’ Inderdaad, vissen zijn van zichzelf zeer gezonde dieren, maar onder verkeerde omstandigheden zullen ze evengoed ziek worden. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door jezelf goed voor te bereiden voor je een aquarium koopt.
 

Alles over je aquarium vind je op Aquariumfans.nl

 

Wat je voor de aanschaf moet weten

De aanschaf van een aquarium mag nooit een impulsaankoop zijn, bereid jezelf altijd goed voor voordat je een aquarium aanschaft. Dit kun je het beste doen door een boek over aquaria aan te schaffen, bij diverse (outlet)winkels heb je al voor tien euro een schitterend aquariumboek met een schat vol informatie. Uiteraard kun je ook het internet gebruiken, ga dan het liefst kijken op een forum.

Nadat je het boek/forum hebt gelezen stel je jezelf de volgende vragen:

Hoe groot gaat het aquarium worden? Dit hangt af van verschillende factoren; waar komt het aquarium te staan, hoeveel druk kan de vloer aan en hoeveel geld heb je te besteden. Denk hier wel aan: hoe groter de bak, hoe makkelijker te onderhouden!

Welke vissen wil ik gaan houden, en passen deze in het formaat bak dat ik wil hebben? (een vis heeft gemiddeld 10 keer zijn lengte nodig)

Wat je moet kopen

In ieder geval absoluut geen vissen!

  • Een aquarium
  • TL-balk (wordt meestal meegeleverd)
  • Bodembedekking (het liefst fijnkorrelig grind in een donkere kleur, maar zand kan ook)
  • Een filter met genoeg capaciteit voor de grootte van je bak
  • Filtermaterialen (meestal voldoet een vulling van grove spons (haalt grove vuildeeltjes uit het water, keramische pijpjes (die door hun poreuze oppervlak een goed onderkomen vormen voor bacteriën) en filterwatten om de kleine vuildeeltjes op te vangen, gebruik eventueel turf om de PH te verlagen)
  • Een thermostaat
  • Een thermometer (niet zo’n plaksticker!)
  • Aquariumplanten (neem in ieder geval enkele snelgroeiende zuurstofplanten)
  • Decoratie/schuilplaatsenmateriaal (kienhout, stenen etc.)
  • Achterwand (dit kan een gewone poster zijn of een stuk zwart      papier, of een mooie reliëfachterwand)
  • Bodemafzuiger (dit kan ook een stuk tuinslang zijn)
  • Nieuwe emmer, die nooit ergens anders voor is gebruikt
  • Een meetsetje (druppels) om nitriet te meten

Opmerking; soms zit er actieve kool bij een standaardpakket met filtermaterialen. Dit is echter niet geschikt als filtermateriaal, omdat het ook goede stoffen uit je aquariumwater haalt. Gebruik actieve kool alleen als je medicijnen hebt gebruikt of als je water erg verkleurd is door bijvoorbeeld kienhout.

Het opstarten van het aquarium

Het belangrijkste is dat je nu een goede plaats voor het aquarium kiest. Zet een aquarium nooit voor een raam of bij de verwarming, ook is het niet verstandig het aquarium bij een deur te zetten. Vissen kunnen hier erg van schrikken. Een geschikte plaats is een rustige, donkere hoek, zodat het aquarium een echte blikvanger wordt.

Als het aquarium waterpas staat en je er zeker van bent dat de vloer het gewicht van een vol aquarium kan dragen, kun je beginnen met het installeren van het technische gedeelte. Vul het filter met filtermateriaal en breng deze aan in het aquarium. Ook de thermostaat en de thermometer kun je al aanbrengen, zet de apparaten in geen geval aan, dit is levensgevaarlijk! Let ook altijd op of er geen water naar de stopcontacten kan druppelen.

Je kunt nu met het bodemmateriaal beginnen, spoel de bodembedekking zeer grondig uit, dit is heel belangrijk omdat je anders heel veel vuil in je aquarium krijgt. Zorg ervoor dat de bodem afloopt, dus aan de achterkant moet de bodem dikker zijn. Dit is later handig met het schoonmaken van de bak, al het vuil ligt dan vooraan. Als de bodem is aangebracht kun je beginnen met vullen, vul het aquarium tot ongeveer een derde met water. Doe dit wel rustig, zodat je de bodem niet helemaal omwoelt. Je kunt bijvoorbeeld een schoteltje in de bak leggen en daar rustig wat water op gieten.

Als de bak voor een derde gevuld is, kun je de planten en het decoratiemateriaal aanbrengen en vervolgens verder vullen met water. De decoratiematerialen moet je ook goed afspoelen onder stromend water. Weet je niet zeker of je kalkhoudende stenen hebt gekocht? Je kunt dit testen door wat zoutzuur op de stenen te druppelen, als het begint te schuimen zijn de stenen kalkhoudend en niet geschikt voor het aquarium.

Wees voorzichtig met het bijvullen van het water, anders ontwortel je de juist aangebrachte planten. Nu kun je de apparaten inschakelen en wachten, heel lang wachten… Laat je bak twee weken draaien zonder vissen erin, het water heeft deze tijd nodig om goede bacteriën te ontwikkelen en het water op die manier leefbaar te maken voor je vissen.

Voordat je daadwerkelijk vissen kunt kopen, moet je er zeker van zijn dat je waterwaardes goed zijn. Hierover kun je meer lezen in het artikel waterwaardes in het aquarium.

De belangrijkste waarde is nitriet, deze moet je absoluut meten voor je vissen koopt.

Nitrietwaarde in het aquarium

Waarde (in mg/l) / Betekenis
< 0,1 / Normale waarde, geen gevaar voor de vissen.
0,2 / Het water is giftig voor de vissen, ververs 20% van je water en meet opnieuw.
0,5 / Nitriet waarde is kritiek, ververs 50% van het water en meet opnieuw
2.0 / Dodelijk voor de meeste vissen, meteen 50% water verversen en blijf dit dagelijks doen tot de waarde weer normaal is.

Het kopen van de vissen

Eindelijk is het dan zover, de twee weken zijn voorbij en je kunt vissen kopen. Bedenk vooraf welke vissen je wilt gaan kopen en koop niet alle vissen die je wilt hebben in een keer, maar bouw het rustig op. Koop er eerst stuk of 5, en na een week weer een paar. Als er iets misgaat met je bak ben je niet meteen al je vissen kwijt, en zo kan je bak ook wennen aan de plotselinge aanvoer van afvalstoffen.

Als je vissen koopt kijk dan of de vissen er goed uitzien. Er mogen absuluut geen dode vissen in het aquarium liggen. De vissen moeten er normaal uitzien, ze mogen niet lusteloos in een hoekje hangen of er ziekelijk uitzien. Ook op het oog gezonde exemplaren kunnen in besmet zijn, als er dus ook maar één vis er niet goed uitziet, koop dan geen vissen uit die bak!

Laat vissen die je koopt nooit meteen in je aquarium los, ze kunnen een shock krijgen als de waterwaardes te erg verschillen. Leg dus eerst de zak in het aquarium, zo komt de temperatuur op een gelijk niveau. Na ongeveer een kwartier maak je de zak open en voeg wat van jouw aquariumwater toe, om de vissen te laten wennen aan de watersamenstelling. Blijf dit om de vijf minuten herhalen, tot het merendeel uit jouw water bestaat. Nu kun je de vissen met een netje uitvangen en in je aquarium loslaten. Gooi het vervoerswater altijd weg, dit zit vol afvalstoffen.
Hoe je het aquarium nu verder moet onderhouden en je vissen moet verzorgen, lees je op de andere gedeeltes van de site.